Sist oppdatert: 08.06.2010 18:22

Gratulerer til Ildjarnstad 4H!

TONE HAUGEN RAMSTAD
Jeg leser at Ildjarnstad 4H skal arrangere fylkesleir neste sommer. Samtidig hører jeg rykter om at det nå er den største 4H-klubben i Oppland fylke. Det gjør meg både stolt og glad!

Jeg har min 4H plakett hengende på veggen i stua, og ved å kaste et blitt på den, strømmer gode minner på.

Jeg fikk være med i diverse verv i klubben og lære om styrearbeid og klubb-utvikling. Styremøter var spennende og utfordrende, og jeg fikk i tillegg delta på klubbutviklingskurs arrangert av Oppland 4H som både var lærerikt og sosialt.

Å ha en 4H oppgave hengende over seg kan være litt ”pesete”, men når jeg først kom i gang, var det nesten alltid veldig spennende. En sommer ble rommet mitt tapetsert, ommøblert og malt, en annen sommer satt jeg pal med 4H-oppgava mi om slektsgransking. Jeg måtte finne fram stadig større ark for å tegne slektstre, og var kjempestolt over å få ros fra selveste Edvard Elsrud i evalueringa etterpå.

På kjøkkenet har jeg fortsatt oppskriftheftet fra det året jeg hadde baking i 4H-oppgave, og langt bak i krydderhylla står et glass med tørka timian fra sommeren med oppgave ”salat- og kryddervekster”. Prosessen med å planlegge, budsjettere, lage rapporter, regnskap og utstilling er nytt lærdom å ta med seg videre i livet.

Jeg er dermed stolt over å ha en 4H-plakett. 4H–vitnemålet mitt har vært med i bunken av attester og vitnemål når jeg søkte mine første jobber, og jeg vil sette et stort pluss i margen om jeg ser et tilsvarende vitnemål når jeg nå selv behandler jobbsøknader.

Så til dere som er med i 4H og synes det kan være litt strevsomt: Stå på og jobb med oppgaver og verv. Det har dere mye igjen for senere!

Men tross spennende medlemsmøter, styremøter, oppgaver og aktiviteter i løpet av året, er det ingen tvil om at det er 4H-leirene jeg husker aller best fra årene i Ildjarnstad 4H. Noen høydepunkt:

  • Da vi vant volleyballturnering på fylkesleieren i Vågå og Gunvor Kjensrud spanderte potetgull og brus på hele gjengen på vei hjem.
     
  • Landsleir i Innvik i Sogn som 15-åring hvor jeg blant annet var med på bretur og forelska meg i en trønder…
     
  • Fylkesleier på Bagn som vi arrangerte sammen med Reinli. Å få være med å planlegge og arrangere var veldig lærerikt og ikke minst morsomt.

Jeg kjenner ikke historien til klubben godt nok lenger, men vet blant annet at bestemor på Haglund var engasjert og opptatt av klubben. At klubben fortsatt er like aktiv – 4 generasjoner senere - vet jeg ville gledet henne stort.

Med tidsklemmer og høyt tempo på alle områder er jeg ikke så rent lite imponert over at det fortsatt er full fres i Ildjarnstad 4H. (Leser i lokalavisa Varingen at Staven 4H her i Nittedal teller 23 medlemmer … her er det ca 23.000 innbyggere.)

Jeg er kjempeglad for at barn og unge i Hedalen har et 4H-tilbud og regner med at alle gode krefter i Hedalen bidrar med det de kan for å lage en super fylkesleir. Dette tror jeg er svært viktig ikke minst med tanke på markedsføring av bygda.

Om det likevel er noen ”hull å fylle” setter jeg gjerne av noen dager i august 2011 for å hjelpe til. Lykke til med planlegginga av leiren!