Sist oppdatert: 12.05.2010 05:49

Globalisering 

OLE BJARNE STRØMMEN

Midt i april var jeg over til New York en tur. Dagen før avreise kom det meldinger om aske fra vulkanen på Island. Jeg begynte å bli usikker på om det ble noe tur, men vi kom oss av gårde med askeskyen bokstavelig talt i hælene.

På flyturen over ble hele luftrommet i Europa stengt, og det første jeg fikk se i USA, var en reklameplakat med det komiske ordspillet for meg ”ASK ME”.

Meldingene på CNN var urovekkende med tanke på hjemreise, og det var snakk om at en større vulkan kanskje kom til å få utbrudd. Det at Jens Stoltenberg satt askefast i New York, ble også nevnt ofte på CNN.

Jeg var helt sikker på at det kom til å bli ekstra dager i USA, men utrolig nok var det første flyet til Skandinavia på flere dager det flyet jeg skulle være med. I den tiden jeg var i New York, var jeg helt sikker på at jeg var askefast – som det nå heter.  

Hva har min lille opplevelse med globalisering å gjøre? På grunn av aske fra en vulkan ble og blir mange nordmenn askefaste verden over. Ikke nok med at dette påvirker de som direkte blir berørt, men flyselskapene og mange selskaper verden over opplevde tap i milliardklassen – noe som i sin tur påvirker børsene verden over.

Hendelser som World Trade Senter 11/9 og finanskrisen i USA i 2008 og 2009 har jo også hatt sine globale virkninger.

Det nye nå er Hellas-syken som de spår kommer om noen uker. Nei, det er ingen ny svineinfluensa, men det at Hellas som land har for stor gjeld, som de har problemer med å klare, og som kan komme til å påvirke økonomien i verden betydelig hvis det går galt. 

Globaliseringen gjør at norsk økonomi og renter, og ikke minst bedriftens eksport, påvirkes. Vårt oljefond slipper heller ikke unna den globale påvirkningen. Da er det vel mye som tyder på at vår velstand og goder her i Norge kommer til å bli påvirket av globale hendelser i fremtiden. 

Er det slik at med vår nye informasjonsteknologi blir slike hendelser forsterket av ”nervøs” globalisering? Var det ikke slike påvirkende hendelser i siste halvdel av forrige århundre?

”Før i tiden” var vel ikke den globale påvirkningen så stor da naturalhusholdningen fortsatt var vanlig. 

Hva blir det neste, og hvor kraftige blir de globale virkningene, og hva kommer til å påvirke oss her i Sør-Aurdal? Heldigvis er det jo slik at de fleste bekymringer blir det aldri noe av.
Don't ASK ME.