Sist oppdatert: 19.05.2010 06:45

 

Stykke uten tittel

CATO SKIMTEN STORENGEN 

Kjære hedølinger, sør-aurdøler, valdriser, hallinger og andre lesere av Hedalen.no!

For snart et år siden ble ideen om et teaterstykke basert på Mikkjel Fønhus sine bøker og fortellinger født. Vi hadde en pangstart med hjelp av blant annet Paul Ottar Haga og Evy Kasseth Røsten. De er skuespillere som er opptatt av friluftsteatertradisjonen i Norge, og da jeg nevnte muligheten til et Fønhus-friluftsteater, fikk jeg et spark i rompa og god hjelp av begge til å komme i gang. Etter utrolig mange tellerskritt og en del møter, er manus påbegynt, og jeg har knyttet til meg mange folk som er i gang med å planlegge det jeg tror og håper kommer til å bli en eksklusiv, modig, folkelig og annerledes teateropplevelse inne i Vassfaret.

Det er tre hovedgrunner til at dette bør lages.

  1. Mikkjel Fønhus er i ferd med å bli borte fra yngre folks (les: min aldersgruppes) bevissthet. Han er ute av pensum på skolen, og kun de mest beleste vet hvem han er. Dette har vi som kommer fra hans nærmiljø plikt til å gjøre noe med. Det har skjedd mye rundt Mikkjel Fønhus den siste tiden. Det er opprettet egen Mikkjel Fønhus internettside, og en arbeidsgruppe rundt Fønhus er på plass. Her er det viktig og sende en stor takk til Kundan Rockstad for initiativ og flerfoldige timers abeid! På vegne av alle med hjerte i Vassfaret og som er glad i Fønhus; Takk Kundan!
     

  2. Mikkjel Fønhus var en av de første til aktivt å jobbe for naturen. Han var svært opptatt av å ha fokus på menneskets etter hvert grådige forhold til naturen. Fokus på miljøbevissthet er langt fra noe mindre nå. I Mikkjel Fønhus sin ånd vil dette så langt det lar seg gjøre være en ”grønn” forestilling. Vi vil derfor gjøre så små inngrep i naturen som overhodet mulig. Derfor vil det heller ikke bli bygd et digert amfiteater midt i Vassfaret. Det vil ikke være i samsvar med den ideen vi har for dette teaterstykket. Naturen og teatret skal gå hånd i hånd, så i tillegg til å være et teaterstykke av høyeste kvalitet, håper vi også at det skal bli en naturopplevelse av høyeste kvalitet, og med rammene Vassfaret har, burde det ligge til rette for nettopp det.
     

  3. Samarbeid mellom Hallingdal og Valdres. Etter min mening er tiden kommet for at Hallingdal og Valdres samarbeider om Vassfaret i stedet for å slåss om det. Det tror jeg vil bære frukter til begge dalførene og ikke minst til Vassfaret. Jeg har vært i dialog med positive krefter fra både Hallingdal og Valdres som er veldig glade for tanken om et samarbeid. Et samarbeid innebærer at det vil kunne komme publikum fra både Rv7 og E16. Amatører  og profesjonelle fra begge dalførene vil kunne møtes og jobbe sammen.

Det viktigste for meg er  håpet om at dette skal bli en teaterforestilling både hallinger og valdriser kan føle et felles eierskap til, og noe vi i sammen kan være stolte av. Kanskje kan forestillingen bli rammen rundt en langhelg eller en uke der det syder av liv i og rundt Vassfaret. Diverse arrangement rundt Fønhus og Vassfaret bør kunne trekke folk i begge dalførene. Her er det opp til bygdefolk i de respektive bygdene hvor mye og hva som kan skje. Hansken er kastet, og jeg er veldig glad for innspill, hva de nå måtte være!

Den tidligere arbeidstittelen, ”Vidalsskatten”, er forkastet fordi Vidalen er utelukket som spillested. Her er det allerede kommet inn masse forslag på arbeidstittel for prosjektet, men jeg tar mer enn gjerne i mot flere. Jeg kan treffes på cstorengen@hotmail.com eller telefon 477 55 492.

Eldgrim Springgard er koblet inn som manusforfatter, og han er i gang med å skrive synopsis til stykket. Synopsis er et grovmanus som skal gi en skisse på hva slags historie vi skal fortelle og hvordan manuset kommer til å se ut. Ola Bråten, som er lysdesigner og scenograf, hjelper til med å plukke ut egnet spillested sammen med meg, forfatter og andre. Da vi startet prosjektet, håpet vi på at premiere skulle finne sted i 2011. Det er forskjøvet et år. Kanskje blir det mer. Det er viktigere at kvaliteten blir topp i alle ledd enn at vi forhaster oss.

Så til alle som har en mening, spørsmål, forslag eller innvendinger ta kontakt med meg. Dette er ikke MITT prosjekt men VÅRT!