Sist oppdatert: 29.03.2010 20:40

Der ingen skulle tru...

STEIN SJØLIE
  Uten mye lokalkunnskap, kommunevalg og en internettsurfende svigermor på noenogsytti hadde det neppe ligget apotek i Bagn.


Slik ser egentlig Bagn apotek ut. Ikke allverdens stort, men veldig hyggelig og godt med varer. Fra venstre: Liv Myrvang, Ruth Olsen, Sidsel Bjone, Kari-Anne Rustebakke og Inger-Lise Hagen.

- Det er bare 3 200 fastboende i Sør-Aurdal kommune, og det er alt for få skal du drive apotek. Men jeg visste jo at det var like mange hyttefolk her, at de er mye på hyttene sine og stanser på ValdresTunet for å handle. Skulle jeg tørre å åpne eget apotek? var spørsmålet jeg stilte meg igjen og igjen.

I dag er Sidsel Bjone glad hun turte det ingen av apotekkjedene trodde kunne gå.

KUNDEKONTAKT. CVen forteller om forskertid i Nycomed Imaging, erfaring fra Forsvaret og et knippe apotek med ulik beliggenhet og størrelse, før hun ble sauebonde og trebarnsmor på gården Fekjær i Hedalen.

Samtidig kunne hun ikke glemme den hyggelige kontakten med kundene, heller.  Nå kryr det ikke akkurat av farmasøyter i Begnadalen, og to må man være. Minst.
Så kom kommunevalget i 2007.

- Svigermor følger godt med, og under surfing på verdens flotteste hjemmeside, www.hedalen.no,  oppdaget hun at reseptarfarmasøyt Kari-Anne Rustebakke sto oppført som nummer to på listen til Kr.F. Da tok det ikke mange sekundene før jeg fikk en tipstelefon, nei.Velkommen
I dag er Kari-Anne og Sidsel partnere og både eier og driver apoteket sammen. Og det har gått bra helt siden starten i oktober 2008, for apoteket ble godt mottatt og fikk også etablererstøtte fra kommunen. Første hele driftsår ga 9,3 millioner i omsetning og et hyggelig pluss på bunnlinjen. Handelsvaresalget er imidlertid lavere i Bagn enn landsgjennomsnittet, med bare 18 prosent mot 22. Og generisk bytte er vanskelig. De lokale legene er konservative og velger ofte å krysse av for ”skal ikke byttes”.
- Dermed går vi glipp av den ekstra marginen generiske preparater ville gitt oss.

Snart starter de med 39 multidosepasienter fra Sør-Aurdalsheimen – en prøveordning som går ut 2010. Drøyt 100 pasienter er potensialet.

- Ambisjonene var egentlig større, men vi ser nå at det kanskje er greit å starte i det små. Det er jo noe jobb forbundet med multidoseekspedering.


Nytt kampanjestativ er på plass, og solkremen venter på kjøpelystne påsketurister på vei til fjells i en av de 6 kommunene i Valdres.

Feriesalg
Hun synes det er godt å ha et apparat som Ditt Apotek i ryggen, og både intranett og kvalitetssystemet EQS fungerer fint.

- Men vi liker å ha den store sjølråderetten som eierskapet gir. Vi trodde for øvrig at vi skulle åpne apoteket med bare oss to, men fikk en sterk anbefaling om å ta med en farmasitekniker fra første dag. Det var et godt råd, og dermed var Inger-Lise Hagen fra Reinli på plass i teamet. Heldigvis, sier hun.

- I ferietiden er salget spesielt bra, enten vi snakker om vinter-, påske- eller sommerferie. Det går i solkrem og plaster, og det går mye. All time high ble notert onsdag i påskeuken i fjor. I år skal jeg være til stede selv og gleder meg, smiler Sidsel som også registrerer at mange gjennomfartskunder på vei mot Beitostølen stanser for å handle.
Jo da. I Bagn er det åpenbart bra for et apotek å bu.