Sist oppdatert: 06.03.2010 07:55

Datatipset
Skype 4.2

ARNE HEIMESTØL
 

Med Skype kan du blant annet chatte, gjennomføre videokonferanse, dele skjermbilde, gjennomføre gruppesamtale og sende filer. Best av alt: Både selve programmet og bruken av de fleste funksjonene i det er helt gratis.

Skype begynner å bli noen år, og det har kommet i stadig nye utgaver. Dette er et av de viktigste verktøyene jeg bruker i jobben min i Globalskolen.

Her kan du laste ned programmet. Følg veiviseren når du installerer programmet og start det opp. Velg Verktøy og Innstillinger. Her kan du teste ut mikrofon og webkamera og kontrollere at disse virker slik de skal. Se også over andre innstillinger og tilpass disse til dine ønsker.

Deretter kan du opprette en brukerkonto og invitere andre inn i kontaktlista di. Du kan søke opp andre brukere enten ved hjelp av deres fulle navn eller skypebrukernavn.

Lynmelding
Chattefunksjon eller lynmeldinger finnes i flere gratisprogrammer. Her kan en skrivesnakke med hverandre, men ofte brukes denne funksjonen til å spørre om det passer med en videokonferanse eller lydsamtale.

Videokonferanse og skjermdeling
De fleste bærbare maskiner selges med integrert webkamera. Skaffer du deg et hodesett i tillegg, har du det du trenger for å gjennomføre videokonferanse. Når jeg samarbeider med kollegaer eller elever, er dette et svært nyttig verktøy. I tillegg til å kunne se og høre hverandre, kan vi dele skjermbilde. Denne funksjonen bruker jeg flittig når jeg skal vise de jeg samarbeider med, det jeg har på skjermen min, eller når jeg selv ber om hjelp.

Gruppemøte
Lærerne i Globalskolen er spredt fra Egersund i sørvest til Osen i Sør-Trøndelag i nord. Vi treffes fast to ganger i året. Skype bruker vi når vi skal ha teammøter. Én av lærerne setter opp konferansen, og deretter hører vi hverandre akkurat som i en vanlig telefonkonferanse. Forskjellen er at dette er helt gratis i Skype.

Betalingstjenester
Med Skype kan en også ringe opp fasttelefon og mobiltelefon. Dette er en betalingstjeneste. Jeg bruker den flittig når jeg skal ringe opp foreldre eller elever i utlandet. Dette er vesentlig rimeligere enn å bruke vanlig telefon.