Sist oppdatert: 30.11.2010 07:01

Datatipset: Skype 5.0

ARNE HEIMESTØL
 

Skype blir et stadig bedre program. Mange av tjenestene som tilbys, er gratis. Dette er bra for alle dem som ønsker å holde kontakt med kollegaer eller venner via nettet. Det er faktisk mulig å ha videokonferanse helt gratis med personer som befinner seg i ulike deler av verden.

Videokonferansemodulen har kommet i ny betaversjon. Fram til nå har det vært mulig å snakke med flere i samme konferanse, og inntil to kunne være med i videokonferanse.

Nytt i versjon 5.0 er at flere kan være med i samme videokonferanser. Har deltakerne datamaskin med bredbåndsforbindelse, webkamera og hodesett, vil dette kunne fungere riktig bra. Jeg har gjennomført flere møter med inntil fem personer, og dette kan erstatte vanlige møter.

Riktig morsomt var det da en lærerkollega ved håndsopprekning varslet at hun ville ha ordet. Skype styrer alle videovisningene, og når en person har ordet, forstørres bildet av vedkommende slik at det er lett å følge med.

Skjermdeling
For oss som jobber mye på nett, er skjermdelingsfunksjonen viktig. Det er mulig å vise en kollega det du har på din egen skjerm. Det er viktig når noe skal forklares.

Telefon
Ikke alt er gratis i Skype, men du kan kjøpe skype-out og ringe for en meget billig penge til store deler av verden. Det billigste er å ringe til fasttelefoner. Her er kostnadene svært lave. Uansett kan du spare mye penger på å bruke denne tjenesten som alternativ til for eksempel å ringe fra mobilen. Har du eksempelvis med deg bærbar datamaskin på ferie, kan du enten kontakte venner og familien via Skype helt gratis – eller ringe opp fasttelefon og slippe unna digre mobilregninger.

  • Her finner du en oversikt over funksjonene i Skype.
  • Last ned Skype 5.0 her. Når du har installert programmet, oppretter du en brukerkonto og inviterer andre skypebrukere du vil ha inn i kontaktlista di.

Husk at alle må ha Skype 5.0 hvis du ønsker å sette opp en videokonferanse for flere enn to.