Matvareproduksjon
fører til utslepp av klimagassar av varierande omfang. Jamt over er
utsleppa mindre til lågare ein er i næringskjeda slik at det vil vera mindre
utslepp i ein kornbasert diett enn når det er mykje kjøt på tallerkenen.
Difor blir konsum av raudt kjøt, og særleg storfekjøt, av enkelte fordømt
i sterke ordelag.
Rådande metodar med å stue dyr
saman i industrielt fabrikklandbruk og oppbevare gjødsla i store, gjerne
utandørs, lager eller å snauhogge regnskog for å dyrke husdyrfôr, medfører
ofte store utslepp. Men det er stor skilnad på korleis kjøt blir produsert.
Produksjon på beite, gras og anna grovfôr, er annleis, og det kan vel vere
at ein kjøtetar som er bevisst på dette, har ein klimavennleg diett som
toler jamføring med vegetarmat.
Samanhengen mellom kjøtproduksjon
og global oppvarming krev at ein ser på både karbondioksid (CO2), metan og
lystgass som blir vege saman i CO2 ekvivalentar. Jamføring må gjelde heile
produksjonssystemet, ikkje berre enkelte element, og samanlikninga må ha eit
globalt perspektiv. Det hjelper ikkje om redusert utslepp i ein region
medfører større utslepp andre stader.
Globalt er CO2 den viktigaste klimagassen med 76,7% av brutto menneskeskapte
utslepp medan (CICERO) metan utgjer 14,3 % og lystgass m.m. 9 %. Det
meste av CO2-utsleppa, 56,6 %, skriv seg frå forbrenning av fossilt
brennstoff, men heile 17,3 % kjem frå snauhogging av skog og nedbryting av
biomasse.
Val av tidshorisont har og mykje å
seia fordi metan vert raskare nedbrote i atmosfæren enn dei andre gassane. I
utrekningar for klimautslepp vert gjerne nytta ein tidshorisont på 100 år.
Er tidsramma 500 år, blir verknaden av metan redusert med ca. 70 %. Med
perspektiv på 20 år blir metan innpå 3 gonger så viktig som ved 100 år.
Ein viktig del av verdas
matvarerelaterte CO2-utslepp stammar frå snauhogging av regnskog for å
skaffa plass til fôrproduksjon og beitemark i t.d. Brasil, India, Indonesia
og andre utviklingsland. I Brasil vert skog fjerna for produksjon av
soyabønner som blir eksporterte til bruk som dyrefôr og til matvarer, noko
som medfører utslepp ved transport og foredling.
I industrielt husdyrbruk, der ein har dyra i bygningar med mekaniserte
system for fôring, lys, ventilasjon og handtering av gjødsel, blir det
gjerne, om ikkje alltid, brukt store mengder soya og anna oversjøisk
kraftfôr.
I moderne landbruk og
matvareproduksjon er utsleppa av CO2 også relatert til bruk av drivstoff for
traktorar og maskiner og ulike transportoppgåver for innsatsfaktorar og
produkt. Samla utslepp av CO2 frå landbruksproduksjon i verda er pt.
sannsynlegvis noko viktigare enn metanutslepp frå husdyr.
Storfekjøt treng ikkje produserast
slik om ein t.d. nyttar kastratar eller kviger som går på beite, inntil
halve året her i landet, og ein brukar lite maskiner og enkle bygningar. Ein
kan også bruke lokalt produsert kraftfôr og lite soya og bidra minimalt til
snauhogging av regnskog. Faktisk kan det vere vanskelegare å unngå soya frå
snauhogde område for vegetarianar som er avhengige av soya for protein, for
produkta er ikkje alltid merka.
Ein stor del av dei menneskeskapte
metanutsleppa kjem frå rismarker. I husdyrbruket kjem det i tillegg frå
husdyr (raping) og frå open oppbevaring av flytande gjødsel. All produksjon
av kjøt medfører metanproduksjon, men kor viktig det er varierer. Mykje av
problema med metan oppstår truleg når dyra får låg kvalitet på fôret, og det
kan ifølgje forsking ved University of Armidale reduserast ved å tilsetje
protein i lag med melasse og urea.
Visse salt kan og gje god reduksjon. I følgje forsking ved University of
Lousianna kan utsleppa av metan reduserast om dyra jamnleg blir rotert over
på friske beite. I kva grad slike resultat kan overførast til Noreg, er
uvisst, men intensiv skiftebeiting kan ein praktisere delar av årstida her i
landet. I sauehaldet er friske beite sikra ved at dyra fylgjer groen til
fjells ettersom snøen smeltar.
Del 2 av denne artikkelen vert
publisert seinare denne veka. |