Sist oppdatert: 08.10.2010 21:50

Ni gode år i Hedalen

ARNE HEIMESTØL
  Lærerparet Birgit og Alf Eikaas flyttet til Hedalen i 1964. Da hadde de bak seg en lærerkarriere på tre år i Finnmark. Birgit hadde fått lærerpost på Storruste skole. Alf skulle studere.

— Formann i skolekretsen, Martin Brenden, og hans kone, Gunvor, var av dem som sørget for at vi følte oss velkommen fra første stund, forteller Birgit.

 — Vi hadde bestemt oss for å prøve å arbeide i innlandet, men visste nok ikke helt hva vi hadde gitt oss ut på. På vei til den nye hjembygda satt hele familien på tre framme i lastebilen som kjørte flyttelasset oppover den svingete veien fra Hønefoss til Hedalen.

Familien flyttet inn i andre etasje på skolen. Der var det en liten leilighet, og til den hørte det en utedo. — Fra leiligheten hadde vi vakker utsikt til Middagsknatten og Vidalen, forteller Birgit.

Etter et halvt års tid ble det familieforøkelse. Datteren på 2 1/2 år fikk  tvillingsøsken, og Alf ble lærervikar. Leiligheten vart for liten, og ettersom presteboligen ikke var i bruk, fikk familien Eikaas leie denne.

— Men da måtte vi ha bil, sier Alf. En dag tok han melkeruta til Hønefoss. Derfra reiste han med buss til Oslo, der en bil av merket Hilman ble kjøpt inn. Den kjørte han hjem til Hedalen samme dag.

Ny skole
Alf ble etter hvert med i byggekomiteen for den nye sentralskolen i Hedalen. Entusiasmen var stor for det nye som vokste fram. Det var imidlertid ikke selvsagt at det skulle bli en kombinert barne- og ungdomsskole. Arbeiderpartiregjeringen ivret nok for at en skulle lage større ungdomsskoler enn det en kunne få til i Hedalen. Derfor var det mer aktuelt å samle hedalselevene på Nes eller i Bagn.

Så ble det regjeringsskifte, og søknad om å få starte ungdomsskole i Hedalen ble sendt. I Vats i Hallingdal arbeidet lokalbefolkninga med tilsvarende sak, og hit kom statsråd Kjell Bondevik (KrF) på besøk. — Da han skulle reise hjem, kjørte han utfor den bratte sideveien med mot Hallingdal. Det sies at denne episoden medvirket til at både Vats og Hedalen fikk sine søknader innvilget.

Ingvald Garli ble den første rektoren på nyskolen i Hedalen. Da han gikk av med pensjon, overtok Alf skolestyreroppgaven.

— Jeg husker travle år med mye positiv aktivitet i og rundt skolen. Vi hadde dyktige lærere som virkelig gikk inn for jobben, og foreldrene støttet opp med det de kunne, forteller Alf. — Den nye sentralskolen ble et samlingspunkt for hele dalen.

— Vi har også lyst til å nevne skoleinspektør Sukke. Han var et forbilde for oss både i fredsælhet, dyktighet og beskjedenhet på egne vegne, sier ekteparet Eikaas.

Barnehage
Sammen med blant andre Inger Stensrud og Kari Alm Elsrud jobbet Birgit for å få til barnehage på Storruste skole.
— Noen mødre så betydningen av at barn kunne erfare verden som et trygt sted utenom hjemmets fire vegger - og uten mor innen rekkevidde, forteller Birgit. Én dag per uke ble det barnehage på Storruste skole. Ella Fossholm ledet dette arbeidet. Noen år seinere ble det startet privat barnehage der den holder til i dag — på Hedalen barne- og ungdomsskole.

Del 2 av dette oppslaget følger søndag.