Sist oppdatert: 29.09.2010 06:24

Vennlighet 

INGRID HAUGE LUNDBY

Kontrasten er meget stor mellom det urolige Midt-Østen og en fredfylt plass i Hedalen. Jeg har nettopp vært i Israel og inn i de palestinske områder. Der opplevde jeg hvordan politisk uenighet setter grenser mellom folk, reiser murer og skaper mistenksomhet. Flere ganger måtte jeg vise passet mitt for å bekrefte hvem jeg er.

Handelsmennene i Betlehem prøvde å selge meg varer av alle slag, de henvendte seg vennlig og optimistisk. Den palestinske drosjesjåføren bar i seg håpet om at ting må bli bedre. De som var uten makt, frembød vennlighet.  

Det ga en bakgrunn til tanker jeg har hatt etter flere besøk i bygda denne sommeren.

I Hedalen opplever jeg at folk bryr seg på en god måte. Kjører du gatelangs hilser fortsatt drosjesjåføren når vi møtes. På bensinstasjonen møtte jeg en ung mann som ekspederte meg. Jeg var ute etter en fil til motorsagen. Har du prøvd å rense filen med en neglebørste? spurte han. Den tanken hadde ikke slått meg. Ville det gjøre filen bedre? Det var ikke først og fremst forslaget hans som gikk sterkt inn på meg, men at en ung mann bryr seg med å finne en løsning til en halvgammel dame. Det var en vennlig handling som gjorde meg glad resten av dagen. 

På samme reise var jeg innom Livi. Der har de heldigvis fortsatt byggvarer og liknende. I byen hadde jeg prøvd  å kjøpe  fullgjødsel på mange av hagesentrene der, uten å få det. Da var sommeren kommet langt, så jeg trengte ikke så mye. Men hadde Livi det som ikke fantes i byen? Jo da, hvor mye vil du ha? var  svaret da jeg spurte.  Villig åpnet han en sekk  for å gi meg noen kilo. Du verden, det ville aldri skjedd i byen. Med et vennlig smil ga han meg hva jeg trengte av fullgjødsel til den lille grønne grasbakken lengre oppe i dalen. En vennlig handling, tenkte jeg. Jeg kjente meg rik. Tenk å kunne handle et slikt sted, der jeg blir møtt på alvor om de mest trivielle ting.  

Da jeg så endte opp på Joker for å legge i handlekurven enda noen varer, sto betjeningen der og la varene i poser før jeg hadde fått betalt. Alltid med en munter kommentar som løfter handelen opp til en langt større verdi enn det jeg la igjen på kortautomaten.

Vennligheten lyser mot mennesker som er så heldige å bevege seg i Hedalen.  

Vennlighet skaper gode ringer i vann, mye glede, smil, latter og  gode relasjoner. Vennlighet bygger ned murer og er et uttrykk for tillit mellom mennesker.  Vennlighet er rett og slett noe som fremmer god helse.  

Jeg har båret med meg disse minnene fra i sommer, som en oppmuntring, men og i takknemlighet for at det finnes et sted på jorden der vennligheten flyter mellom mennesker.

Etter en tur utenlands ble jeg igjen minnet på at det er ingen selvfølge. Ha en god uke! Vennlig hilsen Ingrid Hauge Lundby.