Sist oppdatert: 06.09.2010 22:03

– Større å komme heim enn å bli 100

TEKST: ARNE HEIMESTØL
FOTO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN OG ARNE HEIMESTØL
  Gudrun Sukke Heiene fyller 100 år onsdag 8. september. Dagen feirer hun sammen med beboere og ansatte på Hedalsheimen. Lørdag møtes storfamilien på Ildjarntunet. Hedalen.no gratulerer Gudrun med dagen!

Det var en åndsfrisk og sprek hundreåring vi møtte sist søndag. De siste fem årene har hun bodd på Hedalsheimen, og her trives hun godt. I Hedalen har hun bodd 85 år av livet sitt. – Da jeg var ung, var jeg opptatt av å komme ut, men så laga det seg slik at jeg kom tilbake til bygda jeg vokste opp i, og her har både barna mine og jeg hatt det godt!

Gudrun har vært gift to ganger; først med lærer Olav Sukke. De bodde på Romerike og fikk 9 år sammen før han døde. Etter å ha vært enke i tjue år giftet hun seg med Harald Heiene. Dette ekteskapet varte også i ni år før hun igjen ble alene. Gudrun har to sønner, én datter, åtte barnebarn og ni oldebarn.

Hun vokste opp på gård. Etter folkeskole, framhaldskole, husmorskole og bibelskole var hun kokk og husmor i mange år, og på fritida var hun sterkt engasjert i kristent arbeid både blant barn og voksne. Også i husmorlaget fant hun sin naturlige plass.

Ann Hilde Øigarden, som nå er prost i Valdres, har dette å si til Gudrun:

– Jeg til gjerne gratulere Gudrun med hundre vennlige, positive og kreative år! Hun har vært viktig for meg. I tillegg til å være slekt, var Gudrun den første kristne leder i mitt liv. Jeg husker godt søndagsskolen på "Venneheimen" med hennes milde vesen og klare formidling av Jesus som barnas venn.

– Hva tenker du om dagen du snart skal feire?

– For meg er det større å komme heim enn å fylle 100 år. Jeg har lagt livet mitt i Guds hender. Det er han som styrer og rår. Det er trygt å stole på ham.

Stor dag på Bautahaugen
9. juni ble en spesiell dag for Gudrun. Da var hun én av tre hundreåringer som fikk hilse på Kongen og Dronninga.

Det ble ikke tid til noen lang samtale med hver av de tre hundreåringene som fikk hilse på de kongelige, men Gudrun brukte tida godt. Til Kongen sa hun dette:

– Takk Herre Konge for alt du har gjort for Norge!

Kongen hadde merket seg at det var hele tre hundreåringer i bygda. – Det må bety at dette er et fint sted å bo, sa han.

Dronninga fikk denne hilsenen:

– Takk for alt det gode du har gjort for Norge!

– Jeg registrerte at Dronninga ble rørt og fikk tårer i øynene da Gudrun Sukke Heiene takket henne, forteller Rønnaug Sørlie.