Sist oppdatert: 01.04.2011 06:59

Vil flytte ulv fra Halden til Vassfaret

ARNE HEIMESTØL
  Like før fristen gikk ut for å levere valglister er SV i Sør-Aurdal igjen på banen. Den politiske ringreven Jan Henrik Bakke er kumulert på topp og ordførerkandidat, og valgprogrammet har sprengstoff i seg: Partiet vil fremme forslag om å flytte ulv fra områdene rundt Halden til Vassfaret.


Jan Henrik Bakke (SV)

– Tverrpolisk kommuneliste har etterlyst mer liv og røre i kommunen vår. Vassfaret er viden kjent som villmarksområde, og fra før har vi både bjørn, gaupe og jerv der. Vi tror en ulvestamme kan gjøre området enda mer attraktivt. Ikke minst ser vi at dette vil være i Mikkjel Fønhus sin ånd, forteller Bakke, som ikke ser bort fra at denne saken kan gjøre SV til noe mer enn en én-mannsgruppe i kommunestyret.

– Noen vil nok være negative til forslaget, men vi tror dette kan bidra til økt villmarksturisme. Gaida fototurer i regi av Naturfokus og friluftsteater er eksempler på det.

Lokallaget har allerede vært i kontakt med Halden kommune, og der deler man mer enn gjerne ulver med villmarksområdet vårt.

Delte oppfatninger
Dette forslaget har jeg slett ikke sansen for, sier sauebonde Ole Arne Huset. – Ulven ble utrydda av våre forfedre, og en ny ulvestamme i sauens beiteområde vil skape store problemer for oss som lever av sauehold. Da passer disse dyra bedre i dyreparker – og det har vi jo i bjørneparken i Flå.

Bonde og nummer tre på SV-lista i Sør-Aurdal, Knut Digene, er langt mer positiv: – Jeg har også drevet med sau, men inntektene var for skrale. Nå satser jeg på skotsk høylandsfé, og salg av slike livdyr gir betydelig større inntekter. Dessuten er dette dyr som ikke er truet av verken jerv, gaupe, bjørn eller ulv.

Digene viser også til at det har vært ulv i Vassfaret tidligere. Gamle stedsnavn røper det. – I forbindelse med innføring av vegnavn i Sør-Aurdal har jeg foreslått av Vassfarvegen heretter bør hete Gråbeinstien.


Knut Digene (SV) har vakker utsikt mot Vassfaret.

– Nå har jeg kanskje litt større ulveskrekk enn sceneskrekk, forteller skuespiller og utflytta hedøl, Cato Skimten Storengen.

– Men det gikk jo bra med Liv Kjersti Storruste da ho gikk på en sovende bjørn i Vassfaret for en tid tilbake. Faktisk kom mor også fra en lignende opplevelse uten skader, så rovdyrtrusselen er sikkert betydelig overdrevet.

La oss heller tenke på en intim teaterforestilling et sted i Vassfaret. Publikum følger nøye med, så ser vi en bjørn rusle på åskammen i det fjerne – før vi hører flerstemte ulvehyl bak oss.

Velvilje i Halden
I områdene rundt Halden har vi så mye ulv at vi gjerne kan dele med Bygde-Norge, sier ordfører Per Kristian Dahl (Ap). – Saken vil bli satt opp på første kommunestyremøte, og jeg regner med en bred politisk støtte til samarbeidstanken SV i Sør-Aurdal tar til orde for. Jeg finner det dessuten naturlig å ta kontakt med ordføreren i Sør-Aurdal slik at dette initiativet kan bli fulgt opp så snart som mulig.

Det rent praktiske med å fange og bedøve det antall ulver naturvernområdet trenger, sier Dahl Halden kommune kan ta seg av.

– Vi har merket oss at Vassfaret de siste årene har blitt markedsført i en rekke medier og vil oppfordre kommunens innbyggere til å legge ferie og fritid til Mikkjel Fønhus sitt sagnomsuste rike.

 
 

Bilde av ulv: www.wikimedia.com