Sist oppdatert: 12.12.2011 20:05

Olav Thons Stiftelse støtter Fønhuskoia med kr 500 000.-

OLE-MARTIN HØGFOSS
 

Ringerikes Turistforening (RT) er veldig glade for å kunne informere om at Olav Thons Stiftelse har fattet vedtak om å støtte Fønhuskoia ved Strøen i Vassfaret med kr 500 000.- 

Fønhuskoia, som Ringerikes Turistforening (RT) har under oppføring, blir en ubetjent turistforeningshytte nord i Vassfaret. Den forventes å være klar til å ta imot turgåere fra oktober 2012, med offisiell åpning i juni 2013.  RT har også søkt og venter på svar om støtte fra Sparebankstiftelsen og Tippemidler. RT bidrar med en betydelig egenandel og dugnad. Total kostnad for prosjektet er beregnet til ca. 2,5 millioner. 

Fønhuskoia blir en Hedda-hytte. Den er tegnet på 111 kvm, med i alt 21 sengeplasser. I tillegg til hovedhytta har det i sommer blitt flyttet og satt opp igjen et gammelt håndlaftet stabbur fra 1887 på 24  kvm med to separate rom på tomta.

Det er et klassisk Sør-Aurdal stabbur som likner gamle eksisterende hus i Vassfaret. Stabburet har stått på gamle Hølera skole hvor Mikkjel Fønhus har vært elev, samt kun stått 400 meter fra hans hjemsted. Tanken er at RT i samarbeid med Fønhusgruppen i Sør-Aurdal og Valdresmusea skal innrede dette i gammel stil med en permanent Mikkjel Fønhus utstilling. Stabburet vil samtidig gi 2-4 ekstra sengeplasser, samt et ekstra sted å overnatte for de som har med seg hund på tur.  

Mulig ”tre-kant-samband” i Vassfaret

RTs eksisterende stinett vil få en forlengelse fra Storekrakkoia – Vassfarkoia til Fønhuskoia. Ruten fra Vassfarkoia til Fønhuskoia vil bli en ny og etterlengtet forlengelse av vår ”skauleis til fjells” rute. Etappen fra Vassfarkoia til Fønhuskoia vil bli på ca. 17 km, med en gangtid på 6-7 timer. Etableringen av Fønhuskoia vil kunne lede til en interessant trekantforbindelse: Fønhuskoia – Vassfarkoia (via Vassfaret) – Storekrakkoia (via Sørbølfjellet) – Fønhuskoia (via Hedalsfjellet).  Ved etablering av Fønhuskoia vil Vassfaret ansees for å være dekket med turistforeningshytter. 

RT mener Fønhuskoia kommer til å forene tur, natur og kultur på en spennende og fremragende måte.