Smør,-
og andre kriser
MAGNE RUUD
Du verden, vi har
det vondt. Her om morgenen hørte jeg hele fire nyhetssendinger på veg
fra Hedalen til Oslo. Alle sammen hadde som første nyhetsoppslag den
pågående smørkrisa.
En befolkning som
blir feitere og feitere, hvor én av to er overvektige, men mangler smør!
Av alle verdens
dietter er lavkarbodietten årets vinner. Det høres så fint ut med et
kosthold uten karbohydrater.
Sukker er usunt, det
er visst de fleste enige om. Det samme har vi hørt om mettede fettsyrer
i animalske produkter. Bare ikke nå. Spis mest mulig fett, og unngå brød
og andre produkter med karbohydrater.
Dårlige høyavlinger
og en eksplosjonsartet etterspørsel etter smør får skylda for den
oppståtte krisa. Smør til julebaksten og smør til rakfisken mangler.
Senere kunne man høre
og lese om at smør ble annonsert på finn.no for hundrevis av kroner pr
kilo. Svartebørs kalles slikt, for øvrig et godt kjent begrep fra
krigens dager, og det gjaldt blant annet smør den gangen også, men da
var behovet reelt.
I butikkene er
utvalget godt av både rømme og fløte, hvilket er ingrediensene i smør.
Skulle man falle for fristelsen til å kjøpe nok fløte og rømme for selv
å produsere en halvkilo, vil man fort finne ut at den smørkladden blir
fire ganger så dyr som om smør hadde vært tilgjengelig i butikken. Tine
vet å prise sine produkter, og uten omtanke for smørmangelen produseres
Jarlsbergost for fullt, med betydelige statssubsidier, for det
amerikanske markedet.
Det gjelder å holde
befolkningen på pinebenken, særlig når man er monopolist, og når
danskene heller ikke vil hjelpe i en krisesituasjon. Er det avtalt
spill?
Som barn husker jeg
at man måtte ha minst sju kakeslag til jul. Julebaksten startet gjerne
like etter at slaktinga var ferdig. Julegrisen ga mer enn flesk, ribbe
og skinke. Den ga smult. Smult skulle til for å koke smultringer. Varme
smultringer var det beste jeg visste, helt til den dagen jeg forspiste
meg på ringene med mat omkring, og ble skikkelig syk. Siden den tid har
jeg knapt smakt en smultringbit.
Bror min hadde det på
samme måten, men det gjaldt sirupsnipp. Mor hadde møysommelig laget
sirupsnipp, brune smakfulle små plater, stukket ut med bakstetrinse, og
med en halv mandel midt på flata. Snippen var lagret i et tilliters
melkespann, gjemt ute på et kaldt loft. Bedre gjemt var de ikke annet
enn at han bror besøkte loftet titt og ofte, både til og fra
gutterommet. Da jula nærmet seg, skulle nabokjerringa smake på baksten,
men spannet var tomt. Ny ladning måtte lages, for snipp hørte jula til.
Den snippen ble dryg, for storspiseren var vel forsynt, og har aldri
siden falt for fristelsen til så godt som å vippe mandelen av en snipp.
Fattigmann, som
egentlig ikke var så fattig som navnet skulle tilsi, var obligatorisk,
det samme gjaldt rosettbakels. Stekt i smult, selvsagt. Smørkranser og
terte, så feite at det lyste kalorier lang veg. Dette var bare et
utsnitt av godsakene til jul. All verdens økonomi hadde vi ikke,
fråtsing var det ikke tale om, så jula med sine utskeielser var et
kjærkomment avbrekk fra potetklubb og graut i forskjellige farger. For
foreldregenerasjonen var korttids storkonsum av fett en slags status. De
hadde krigsårene i hukommelsen, hvor tilgjengeligheten var så som så for
flere av naturens gaver.
På seksti- og
syttitallet kom ernæringsfysiologene og den ene legen mer overlegen enn
den andre og fortalte om hvor skadelig animalske fettprodukter var. Når
man får ting fortalt nok ganger, så tror man vitterlig på dem etter
hvert. Høyst oppegående og vel utdannede mennesker, høyreiste og
slanke.
Nå skulle
hjerteinfarkt, overvekt og sukkersyke bekjempes med alle midler. Det
første man gikk til angrep på, var meierismør og andre animalske og fete
produkter. Heretter skulle man spise grønnsaker, fisk, plantemargarin
og drikke vann.
Mye vann. Grønnsaker
var for så vidt greit, men fisk da gutt! Plantemargarin blir omdannet
til et par dråper vann når det blir puttet i en varm panne.
Det blir ikke jul av
slikt.
Etter megen møye og
mangt besvær la jeg min elsk på grovbrød, hardangerlefse og kokostopper,
inntil jeg fant ut at kokosnøtta er den eneste nøtta som inneholder
mettede fettsyrer. Da ble det slutt på den også. Man venner seg til så
mangt.
Det endte opp med at
kostholdet ble vendt om til mye (for mye) fisk, masse poteter, rå gulrot
overdynket med sitronsaft, grovbrød med magerost, og surmelksnipp til
kaffen. Den mettet bra den snippen, tjukk, mjuk og svært god, for øvrig
etter oppskrift fra Berte Skimten.
Etter hvert ble
grisen så mager at man knapt kunne se noe spekklag langs ribba. Først da
man innførte begrepet Stjernegris ble det rosa kjøttet etter hvert tatt
inn i varmen. Så mager var ei ribbe vi kjøpte for noen år siden, at vi
undret om grisen hadde sultet i hjel.
Helmelka ble byttet
ut med sur skummet melk. Kalken i melka var visstnok fortsatt bra mot
benskjørhet. Til nød kunne man unne seg flattbrødsøll med kefirmelk,
dersom det var en fin og varm sommerdag, men det var jo sjelden.
Helt til nå i høst
har jeg tenkt tilbake på min barndoms jul og senere oppvekst med en viss
skamfølelse, ikke bare fordi jeg forspiste meg på smultringer, men at vi
kunne være så lite opplyste at vi kunne finne på å spise animalsk fett.
Smør er skadelig, man
blir feit av det, og det fører med seg hjerteinfarkt og annet
styggedom. Spis grovbrød med magert pålegg! Drikk skummet melk!
Nå førti år etter, og
akkurat nå i høst har pipa en annen lyd. Spis deg slank og frisk med
feit ribbe, smør og smultringer. Drikk helmelk!
Kutt ut brødet og
poteten!
Se på befolkningen,
den er feitere enn noen gang. Ungene blir tyngre for hvert årskull!
Er det noe rart at
man blir halvskrullet, og at det topper seg med en tilnærmet mental
krise.
Man spør seg
unektelig, - er det slik som jeg lærte i innføring i filosofien: ”Jeg
tenker, altså er jeg til”, eller er det slik at andre tenker for meg,
eller er det hele en illusjon?
Jeg vandrer bort til
Narvesen og undres om Smørbukk fortsatt lever. Jo da, han ser like rund,
ung og blid ut som for femti år sida, helt uvitende om hvor farlig det
er å leve. Heftet er også like tynt som før. Det er beroligende og
krisedempende å se at noe er som det var.
Godt, fett år! |