Sist oppdatert: 12.01.2011 19:12

Kongen og Dronningen sine navnetrekk

TEKST: ELLING FEKJÆR
FOTO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN, HELGE OG NORDBY KARI HALLDIS BRENDEN
 

Da vi var så heldige å få Kongen og Dronningen på besøk i Sør-Aurdal og på Bautahaugen i juni 2010, mente vi i hovedkomiteen at det var viktig å ha synlig bevis for ettertida på at Deres Kongelige Høyheter virkelig hadde vært på besøk.

 

På Bautahaugen har vi Kongesteinen fra før. Vi søkte derfor Slottet og Hans Majestet om å få hugge inn på Kongsteinen dato for besøket og Kongen og Droningen sine navnetrekk. Svaret var ja. I innspurten av forberedelsene fikk vi også ja til at de Kongelige Høyheter skreiv sine navnetrekk på plaketter/diplomer. Disse ble godkjent for å henge på Bautahaugen. Dette for at alt folket og allmennheten i framtida skal se og oppleve Kongen og Dronningen sine originale navnetrekk. 

 

 

 

 

I forkant av slike store besøk er det ofte mye som skal skje og tillatelser kommer ofte i siste liten, noe det gjorde også denne gangen.

 

Dagen før den store begivenhet fikk jeg i oppdrag å få på plass stødige og passende papirer for deres Majesteter å skrive sine navntrekk på. Jeg tenkte at vi som har så mange kreative folk i kommunen vår og mye fint og riktig å "pryde" plaketten/diplomet med, må forsøke å få noe annet  enn et vanlig hvit, sterilt papir for De Kongelige å skrive navnene sine på.

 

Anne Marie Gabrielsen og Sissel Irene Albrigtsen Bakke, begge Bagn, tok på seg oppgaven siste kvelden før besøket. De tenkte, konstruerte, laget ulike modeller, ja arbeidet hele natta før Kongen og Dronningen kom til Bautahaugen. Resultatet ble utrolig bra!  Dronningens kommentar rett før hun skreiv sin signatur var: "Nemmen så pent og spesielt dette er da! Er det ikke kommunevåpenet også?"

 

De kreative og kunnskapsrike damer har lagt en  dypere ide og symbolikk til grunn for utforming og farger i plakettene.
 

Ideen for plakettene:
Kommer fra relikvieskrinet, i kommunevåpenet for Sør Aurdal kommune, symbolikk for hele kommunen.

Flaggbåndene i hvert hjørne symboliserer:
De 4 verdensdelene (som vi er en del av).
Flaggbåndene er også relatert til kongehuset og det norske flagget.

Blå bunn symboliserer:
Enighet, renhet og vann

Rød kant symboliserer:
Troskap og varme

 

Det var utrygt for regnbyger på Bautahaugen 9. juni. Heldigvis var det oppholdsvær  mest hele tiden våre selebre gjester var der. Akkurat da Dronningen skreiv sitt navn, kom det selvsagt noen dråper -.  Snarrådig og pertentlig som Dronningen er, snudde hun Kongens signerte plakett med skriften ned. Hun tok så opp sitt eget lommetørkle fra håndvesken og  tørket bort regndråpene fra sin egen plakett. Det ble da en liten "kulk" på hennes plakett. Dette var hun særdeles lei seg for, men det ble noe latter og smil rundt hele hendelsen. Heldigvis sto Kari Haldis Brenden rett i forkant. Hun tok plakettene i trygg forvaring uten å få mer regn på seg.  

 

Alle som ønsker å se de originale plakettene/diplomene, er velkomne til Brakastuggua (museumshuset) på selve Bautahaugen. Her henger de fint innrammet på veggen og vil bli hengende for all framtid. Dette er et synlig bevis på at Hans Majestet Kong Harald og Hennes Majestet Dronning Sonja var på Bautahaugen 9. juni 2010.