Sist oppdatert: 26.07.2011 22:57

Stillferdig og stemningsfull konsert i stavkirken

TEKST: KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL
BILDER: ARNE HEIMESTØL
  Tirsdag kveld var det igjen konsert i Hedalen stavkirke i forbindelse med Jørn-Hilme-stevnet. Dette begynner å bli en tradisjon, og at det er populært med en konsert i Hedalen på denne tiden, viser tilstrømningen til kirken. Allerede en halvtime før konserten begynte, var kirken så godt som full.Bente Ingholm Hemsing ønsket velkommen på vegne av stevnearrangøren. Hun presenterte aktørene; Trio Mediæval, vokaltrio som har spesialisert seg på middelaldermusikk, Birger Mistereggen, perkusjonist i Kringkastingsorkesteret og Ragnhild Hemsing på fiolin og hardingfele.

I år er det konsert mens landet er i sorg, og det ble markert ved at lysgloben var satt fram og at det ble gitt anledning til å tenne lys i den etter konserten.

Trio Mediavæl ble startet i 1997 og har allerede gitt ut flere CD-er og holdt konserter både innenlands og utenlands. Stemmene var meget godt samstemte, flere ganger kunne man lure på hvem som sang hva. Konserten var også lagt opp rundt deres repertoar. Den siste CD-en deres består av norske folketoner, og de har samarbeidet med Mistereggen på den platen.

Perkusjon er mer enn trommer og symbaler! Vi fikk høre både munnharpe, klangstaver, xylofon, pinner, bjeller og flere andre lydeffekter. På én av sangene sang perkusjonisten med samtidig som han trakterte tromma! Alt ble framført på en var og stemningsfull måte.

Ragnhild Hemsing har vi hørt før, både alene og sammen med søsteren sin. Hun opptrer med en autoritet og musikalitet som det står respekt av! Likevel var det nok sangen som imponerte mest på konserten. Damene sang lett, rent og samstemt, og det klang så nydelig i stavkirken! Disse damene visste hvordan de skulle bruke rommet. De flyttet seg rundt, sang for det meste mot hverandre i korset, men gikk også bak til døra og ut til sidene. De hadde brukt noen timer for å øve og prøve ut rommet, og de timene hadde de brukt godt!

Konserten var variert og gled lett og stillferdig. Det ene innslaget avløste det andre. Trioen forflyttet seg rundt i stadig nye formasjoner, og samspillet var lekende og improviserende.

Konserten avsluttet med “Eg veit i himmelrik ei borg” i et nydelig samspill mellom aktørene. Det var blikk stille i kirken i flere sekunder etter at sangen var ferdig før applausen kom. De måtte gi et ekstranummer. Var det kanskje en brudemarsj? Morsom var den i alle fall!

Leder i menighetsrådet, Ellen Skrinde Øverby, takket for konserten og gav en bok om kirken til hver av aktørene. Og etterpå strømmet folk fram til lysgloben for å tenne lys.
Takk for en fin kveld!