Sist oppdatert: 27.07.2011 20:45

Tur til Festningen med Vassfaropplevelser

MIRIAM HAUGEN
  Marit og Bjarne i Vassfar-opplevelser hadde timet årets tur til Festningen godt. Onsdag 20. juli lettet skyene, og 12 turdeltakere fikk en fin kveldstur opp til det spektakulære bjørnehiet.

Hiet ligger ballint te på hallingsida av Aurdalsfjorden og ble oppdaget i 1902. I overkant av ei stor steinur på ei berghylle med digre steiner som le, fant bjørnen sitt lune hi for drøyt hundre år siden. Området har også de senere år hatt besøk av bjørn, for fire år siden kom turfølget fra Vassfar-opplevelser over en maurtue utgravd av bjørn.

Turen opp til hiet går gjennom gammel skog med mosedekt underlag, før vi krysser hogstflater hvor ungskogen spretter opp. Deretter krabber vi oss oppover mosedekte steiner, litt på kryss og tvers for å finne den beste leia.

Da steinura under hiet er nådd, står alle og beundrer utsikten – en ser store deler av Vassfaret og søre delen av Hedalen. Marit leser historia om Rau-Håken som møtte bjørn på nært hold vest for steinura. Bjørnen måtte tilslutt bøte med livet, men også Rau-Håken ble hardt skadd. Bekken med navnet Rau-Håkenbekken vitner om hendelsen. Etter en matbit, blir vi servert elgpølse fra Vassfaret og flatbrød. Smaker deilig.

Fra Steinura krabber og klatrer vi opp de siste meterne til hiet. Det er vått etter alt regnet, så flere av oss får føling med underlaget med andre kroppsdeler enn føttene. Hiet har flere små rom, og innerst er det både lunt og skjerma. Verandaene har flott utsikt over dalen. Både store og små synes det er spennende og eventyraktig oppe på berghylla.

Etter tre timer er vi ved bilene igjen – stor fornøyde med en tur som er noe litt utenom det vanlige. Marit og Bjarnes fortellinger og deling av kunnskap gjør det spesielt artig både for uttabyggs og bygdefolk. Så benytt anledningen når den byr seg, hiet er vanskelig å finne på egen hånd.