Sist oppdatert: 06.07.2011 06:56

For ei bygd!

RUTH KARI SØRUMSHAGEN
Som hadelending er jeg vant til natur med gode turmuligheter, både til lands og til vanns, men fjell mangler vi på Hadeland. Først da jeg som godt voksen skulle bese ei hytte i Hedalen, ble jeg klar over at Hedalen er ei fjellbygd! Jeg hadde hørt om de dype skoger i Vassfaret, men de flotte fjellene var en hyggelig overraskelse!

Med ferje over Randsfjorden, er det slett ikke langt til fjellene i Hedalen!

Hytta vi dro for å se på en kald og klar vinterdag, har utsikt til fjellpartiene med Surtind, Slafjell og Sæterknatten, og det som kun var tenkt å være en tur for å se, ble plutselig en tur for hyttekjøp!

Det meste ved Hedalen tiltaler oss, bortsett fra den høye tregrensa… (gran har vi egentlig nok av der vi bor, i Gran…) Turen oppover i dalen, med den spredte bebyggelsen, butikken med trivelig betjening, stavkirken, der så mye gammelt og opprinnelig er bevart, alle vannene, og ikke minst, det flotte fjellområdet som fra hytta vår er lett tilgjengelig både sommer og vinter, dette er flott!

For ei bygd! Jammen er vi heldige som har tilgang til alt dette!

Gjestfrihet
Jeg opplever at vi som hyttefolk blir godt mottatt i bygda. Nå er vi så glade i roen som senker seg når vi kommer til hytta og setter sånn pris på alle turene vi kan ta uten å bruke bil at vi ikke farter så mye ned til bygda, men når vi er der, opplever vi stor imøtekommenhet. Det kan vel noen ganger være brysomt nok med alle firehjulstrekkerne som fyker gjennom bygda på fredager og søndager, for ikke å snakke om alle som setter seg fast i brøytekantene eller klager på for dårlig standard på løyper og veier?…

Jeg håper at vi sammen kan ta vare på alt det flotte Hedalen har å by på! At ikke hyttebyggingen gjør fjellet vanskelig tilgjengelig for bygdefolket, men at vi kan bruke det sammen. Bruke det og ta vare på det flotte skaperverket.

Sauer
er allrighte dyr… -et utsagn det har blitt smilt av, men som jeg mer enn før vil si ja til. Jeg håper at saueholdet heller øker enn avtar! Vi trenger beitedyr i utmarka, sånn at den ikke gror igjen. Vel må vi fram med riva og få unna litt sauemøkk rundt hytta, men det gjør jeg så gjerne bare graset blir ”klippet”!

Bygdeutveksling
Midt i juni i år, var jeg med å arrangere tur for eldretreff fra Brandbu og Bjoneroa som gjerne ville oppleve Hedalen. Vi ble hyggelig guidet i kirken, vi ble oppvartet med deilig laks og karamellpudding på Ildjarntunet, og vi fikk en fantastisk sterk og vakker reise gjennom natur og kirke gjennom lysbilder med tonefølge. Busslasten på 33 personer, var mer enn fornøyd da vi vendte nesa hjemover. Vi vil takke for alt bygda har å by på og anbefaler flere å bruke det godt og positivt.

Samtidig vil jeg ønske hedølinger velkommen på Hadelands-besøk! Teksten på et par av de gamle bildene i Hedalen stavkirke viser at det har vært forbindelseslinjer mellom disse to bygdene fra flere hundre år tilbake. I Sørum kirke i Bjoneroa er det 150-årsjubileum dette året, og i den forbindelse hadde vi besøk av flotte folkemusikere fra Hedalen i mai. Ellers har barnekoret i Bjoneroa besøkt Salto og håper på gjenvisitt, så vi er godt i gang!

God sommer til alle hedølinger! - Kanskje med en tur til Granavollen og søsterkirkene?