Sist oppdatert: 09.05.2011 21:40

Skisesongen 2011

TEKST: KAI HOLMEN, SKIGRUPPA I HIL
FOTO: VEGARD FINSRUD
 

Søndag 8. mai arrangerte HIL skiavslutning i gymsalen. Unge skiløpere mottok premier for sin innsats gjennom vinteren og det ble vist mange fine bilder fra hoppteamets aktiviteter.

 

Skisesongen ble oppsummert og for enkelte var kanskje pausen med kake, is og brus høydepunktet for kvelden. For de som ikke var tilstede følger en oppsummering av sesongen her:

Det er arrangert 10 onsdagsrenn i perioden 5. januar til 16. mars. Antall deltakere har variert fra 55 til 91 med et gjennomsnitt på 73. Totalt har 163 små og store vært i løypa på onsdager hvorav 85 er under 16 år. 17 av disse deltok på alle 10 renn og fikk ekstra premie for innsatsen. Gledelig er det også at flere foreldre og andre voksne har deltatt på onsdagsrenn i vinter (en eller flere runder). Bra for folkehelsa er det og det er aldri for sent å starte med sunne vaner.

 

 

På mandager i samme periode er det arrangert skitreninger med god deltagelse og stor innsats. Ei gruppe har prioritert langrennsteknikk med kompetent veiledning av Nils Bjørn, Hanne og Mona, mens ei gruppe har hatt større fokus på skileik og moro (ledet av foreldregruppe). I tråd med intensjonen har barna hatt anledning til å bytte mellom gruppene fra gang til gang.

 Langrennsaktiviteten i laget er i hovedsak breddeaktivitet som foregår i bygda, men Hedalen har også en aktiv juniorløper – Anders Berg Stensrud som nå går siste året på skigymnaset på Geilo. Han har nok senket ambisjonsnivået noe den senere tid, men har i løpet av vinteren deltatt på flere Norgescuprenn samt i Junior NM. I tillegg har han gjennomført både Birkebeinerrennet og Skarverennet på tider vi andre bare kan drømme om. I Birkebeinerrennet hadde han og selskap av flere andre hedøler av begge kjønn som fullførte rennet på respektable tider.

 
Hoppinteressen i bygda har også denne sesongen vært upåklagelig. Det har vært ukentlig hopping i skolebakken, men våre hoppere vokser fort ut av denne og de fleste treninger og renn har derfor foregått utabygds. Valdreskarusellen har blitt en tradisjon de senere år, og deltagelsen fra Hedalen har vært meget god i alle renn inkludert nyttårsrennet på hjemmebane i skolebakken. Av totalt 49 hoppere i årets Valdres/Land karusell er 18 fra Hedalen hvorav 15 er under 15 år.
Flere av våre yngre hoppere har i tillegg deltatt i kretscupen for Oppland i både hopp og kombinert, og det med mange gode resultater – både i enkeltrenn og sammenlagt.

 

 

De to eldste av våre yngre hoppere, Edvard og Roy Atle, har det siste året vært med Vikersund Flying team. Her har de trent to ganger i uka med teamet i tillegg til at de har gjennomført nesten daglig egentrening resten av uka. Konkurransemessig har de deltatt i RC renn både sommer og vinter. Edvard ble nummer 14 sammenlagt i RCB og Roy Atle nummer 15 i RCC. I enkeltrenn har de oppnådd hhv. 3 (Edv.) og 5. (R.A) plass som beste resultat. Dette er gode prestasjoner av gutta, da det her er deltakere fra hele landet i alderen 13-16 år. Det bør og nevnes at Edvard har hatt svært god utvikling på slutten av sesongen. Når han i det siste rennet ble nummer tre, ledet han etter 1. omgang med et hopp på 98 meter og var til slutt kun to poeng bak vinneren. Roy Atle har også testet store bakker, og på trening i OL- bakken på Lillehammer har han hoppet 123 meter. Tøffe gutter!

 I begynnelsen av mars deltok fem av våre hoppere i hovedlandsrennet for 12-14 åringer i Alvdal (Solan Gundersen Lekene). Her ble det levert sterke resultater av hele Hedalslaget. Våre tre deltakere i 12 årsklassen var alle på øvre halvdel av resultatlista og nevnes bør Halvor som ble nummer 5 i kombinert og nummer 6 i hopp. I tillegg deltok han på Oppland II i lagkonkurransen som ble nummer 2 (etter Oppland I). Ikke dårlig av ”sølvgutten” når det deltok 46 lag totalt.

 Selv om kalenderen viste marsmåned når vi var i Alvdal var det langt kaldere enn hva vi i Hedalen forbinder med denne årstiden (Alvdal har 9 måneder vinter og 3 måneder med dårlig sleaføre). Det var derfor enkelte av oss foreldre som lengtet tilbake til sommerhoppingen hvor vi kunne sitte på sletta i medbrakte campingstoler. For eksempel til hoppskolen i Örnsköldsvik i slutten av juni hvor 10 av våre rekrutthoppere startet hoppsesongen. Her kunne vi i god sommervarme studere hoppingen til mange storhoppere som: Romøren, Grøv, Kjensrud, Remmen Evensen, Killi Grønhaug, Bardal, Hartvigen Nordby, Hilde, Myrvang Bakke, Holmen m.fl. Med landslagshopperne til stede var det en inspirerende uke for våre unge deltakere, og kanskje blir det noen Hedalshoppere som får oppleve utsikten mot Bottenhavet i juni i år også.

 
Den 21. mars arrangerte vi for 3. år på rad langrennscross i skianlegget. Det er en populær variant av skirenn/skileik, og etter rennet avsluttet vi med grilling og sosialt samvær for å markere at skisesongen var på hell. Iht. terminliste var det også planlagt onsdagsrenn den 23. mars, men vårsola bidro til tidlig snøsmelting og det siste rennet ble derfor avlyst. Kombinasjon av tidlig vår og sein påske bidro i tillegg til at Høgdespretten måtte avlyses for første gang siden starten på 90 tallet.

 Ser man bort fra at vi måtte avlyse siste rennet pga lite snø har vi hatt flotte skiløyper vinteren igjennom, både i skianlegget ved skolen og fra Jenlismyra. Preparerte løyper er avgjørende for skigruppas aktiviteter og det rettes derfor en stor takk til våre dyktige løypekjørere Helge, Amund og Arild. Helge har kjørt løyper i mange år og har i tillegg vært svært sentral i forbindelse med tidligere forbedringer av anlegget. Det er derfor gledelig og svært fortjent at han nylig mottok HILMAR for sin innsats for HIL generelt og skigruppa spesielt.

 Hva dugnadsinnsats angår bør og nevnes at skitreninger, onsdagsrenn og andre arrangement har blitt gjennomført takket være godt samarbeid og stor innsats fra foreldre og andre ildsjeler i idrettslaget.
Takk for innsatsen alle sammen! Det er her fristende å sitere § 1 fra HIL sine vedtekter:
Lagets formål er ved samarbeid og kameratskap å fremme idrett i sunne former.
103 år etter stiftelsen av HIL tror jeg vi fortsatt lever opp til formålsparagrafen, men er det noen i ei kulturbygd som mener det ikke er sunt å sveve over 100 meter med ski på beina, har jeg forståelse for synspunktet.