Sist oppdatert: 10.05.2011 16:07

Vassfarbjørnen funnet

ULF MYRVOLD, NRK
 

I midten av august flyttet familien Skogstad inn i ei skogskoie midt i villmarka i Vassfaret for å bo der et år. Nylig fikk de historiens første opptak av selveste Vassfarbjørnen.

 

Det hele startet for et års tid siden da Catharina spurte Tor-Ola hva han ønsket seg i femtiårs presang. I spøk svarte Tor-Ola at det måtte være å få bo et år med familien i Vassfaret. Catharina ble gående og tenke over det og gradvis vokste tanken på at det kanskje kunne la seg gjennomføre. Catharina, Tor-Ola og døtrene Julie(10) og Thea(11) hadde mye erfaring med friluftsliv og satt særlig pris på turene i Vassfaret.

 

Flyttet til villmarka
I august flyttet familien inn i ei lita koie ved Suluvannet midt i Vassfaret. Her skulle de bo i et år uten strøm, innlagt vann, vei eller internettforbindelse. Tanken var å få et år med en langsommere rytme, med mer tid til familieliv og naturopplevelse. I starten gikk dagene med til å skaffe ved, matlaging på bålpanne, garnfiske og nedlegging av rakfisk. Så kom vinteren med rekordkulde. I flere uker før jul steg temperaturen aldri over tjue minusgrader, og de måtte fyre i ovnen døgnet rundt. Det forhindret ikke familien fra å feire jul i koia.

 

Bjørneland 

Vassfaret er legendarisk bjørneland med berømte jegerskikkelser og bjørnehistorier. Den siste som ble drept av bjørn her i landet var en gjetergutt som ble tatt av bjørn her i 1911. Fortellingen om slagbjørnen Rugg ble udødeliggjort i Mikkjel Fønhus ”Der villmarka suser,” som er oversatt til en rekke språk.
 


 

Og nå er bjørnen tilbake. Familien fant spor i snøen allerede et par uker før påske, like ved en død elg. Her plasserte de viltkameraer som skulle sikre opptak av bjørnen hvis den kom for å ete av elgen. Fram mot påske kom de stadig over nye bjørnespor, og for noen dager siden bestemte de seg for å gå opp til elgen for å se om bjørnen hadde vært der. Spenningen steg da de traff på både gamle og nye bjørnespor på vei opp til elgen. Det var likevel overraskende å oppdage at hele elgen var forsvunnet! Bare noen hår var tilbake av det to hundre kilo tunge dyret. Etter litt undersøkelser viste det seg at bjørnen hadde tatt med seg hele elgen femti meter inn i skogen og så å si spist hele dyret.

Hva hadde viltkameraene fanget opp?

Jubelen var stor nede på Aurdalssætra når familien sjekket minnekortene og fant både bilder og video-opptak av en røslig hanbjørn. Opptakene var gjort om natten med infrarødt lys. Med andre ord en forsiktig bamse, som ikke ville vise seg i dagslys. Dermed er Vassfarbjørnen for første gang dokumentert med bilder og film.

 

 

 

 

 

 

http://vassfaretvillmarksturer.no

www.UT.no