Sist oppdatert: 24.05.2011 06:45

Vassfartur

OLE-MARTIN HØGFOSS
 

Fredag 3. til søndag 5. juni arrangerer Ringerikes Turistforening årets Vassfartur. 

I år blir det vassfartur med to overnattinger under åpen himmel Strøsdammen (overnatting) - Slakollen - Surtind - Fjellvannet - Nevlingskollen (overnatting) - Slafjellet - Strøsdammen.

 

I år blir det rundtur på vestre del av Hedalsfjellet. For sjuende året på rad inviterer vassfarpatriot og kjentmann Ole-Martin Høgfoss  til sommertur dit villmarken suser.

 

I år reiser vi fredag 3. juni fra Tippen kl. 1730 i privatbiler til Strøsdammen / tomta for den kommende Fønhuskoia øverst i Vassfaret. Beregnet ankomst Fønhuskoie tomta er kl. 1945, det går bilvei nesten helt frem hit.

 


Fra turforeningens tur i 2010

 

Vi overnatter på koietomta den første natten og satser på godt vær slik at vi kan sove under åpen himmel. Du kan selvsagt ha med telt eller presenning til gapahuk. Vi satser på bålkos og pølsegrilling med noko attåt, mens vi nyter de siste solstrålene og den fantastiske utsikten utover Strøen og Vassfaret.

 

Turleder orienterer om prosjektet Fønhuskoia og den videre fremdriften. Lørdag går vi fra Strøsdammen ca. kl 1000, vi tar en sti opp til Hellsæren og videre opp på Slakollen 1031 m.o.h. Herfra er det fin utsikt ut over øvre del av Vassfaret. Det er en litt tung etappe opp hit, ca. 300 høydemeters stigning opp fra Strøen, men vi går som vanlig ikke fort, og tar pauser etter behov. Vi går videre om Slasætra, Flåtåvatnet til Surtind 1094 m.o.h.

 

Surtind er en fin og lett topp som regnes som midtpunktet på vestre delen av Hedalsfjellet. Herfra setter vi kursen mot det idylliske og nesten todelte Fjellvatnet, regnet som det beste fiskevannet i Vassfaret i gammel tid. Vi går videre inn i Nevlingkollen naturreservat, via toppen av kollen og ut på stupet av Pålsonflaga 1027 m.o.h. Her satser vi på å overnatte under åpen himmel, mens stillheten og roen i midtre Vassfaret siger inn over oss. Utsikten herfra utover den karakteristiske portalen til u-dalen Vassfaret med Aurdalsfjorden, Hedalsfjellet, Sørbølfjellet, Veneli og Nevlingen som av mange regnes som hjertet av Vassfaret, må bare oppleves!

 

Søndag går vi forbi restene etter Fjellsætra, via rester etter flyslipp fra krigen til Slafjellet 1091 m.o.h. Her kan vi beskue den største varden på Hedalsfjellet mens vi spiser lunsj. Videre går vi på sti tilbake til Slasætra og ned til bilene ved Strøsdammen. På denne turen får du oppleve mye av Hedalsfjellet samt sett mye av Vassfaret fra toppene. Ser du riktig nøye etter, er du kanskje så heldig at du får et glimt av selveste Vassfarbamsen!

 

Både lørdag og søndag må du beregne å gå i 6-8 timer, med sekk inkludert eget turutstyr. Deltakerne må ha med egen mat, sovepose, liggeunderlag, klær og eventuelt telt til overnatting lørdag og søndag. Anbefaler å ta med: grillpølser til fredag og lørdag kveld, Realturmat / brødmat til lørdag og søndag. Bamse Mums er alltid godt å ha med når man er i bjørnens rike, samt godt turdrikke etter eget ønske. Pris: Bilspleis T/R. Kart: Sør-Valdres utg. 2007. Assisterende turleder for 5. gang er Eirik Granum.  Påmelding innen tirsdag 31. mai til turleder Ole-Martin Høgfoss, mobil: 97 53 51 03, e-post:  ole-m.h@online.no Velkommen ut på Vassfartur!