Sist oppdatert: 08.05.2011 06:30

Cato i nytt teaterensemble

ARNE HEIMESTØL
 

Cato Skimten Storengen har sagt opp stillingen sin som skuespiller ved Rogaland teater og er én av fem initiativtakere til Statsteatret. Torsdag 9. juni og fredag 10. juni kan du møte dem på Piltingsrud gard i Begnadalen.

 


Bilde fra ensemblets nettside gjengitt med tillatelse fra Cato.

 

Urpremieren på "Slaget ved Stamford Bridge" blir på Rogaland teater 26. mai, og det er samme forestilling som kommer til Begnadalen. Stykket er en tragikomedie om et av de verste slagene i norsk historie der 5000 nordmenn mistet livet i et forsøk på erobre England. – Velkommen til en drøy time fylt med drama, action, historie, humor, krim og kjærlighet, skriver ensemblet i sin egen omtale av stykket.

 

Salig blanding av fakta og fiksjon
Teatret skal hente materiale fra norsk historie i tidsrommet 1066-2066.
– Vi skal frem til viktige knutepunkt i vår historie, belyse disse på nytt, på uventet og heftig vis, blande fakta og fiksjon, for å, forhåpentligvis, finne svar på hvem vi er og hvorfor vi har blitt sånn, leser vi her.

 

Støtte
Det nystartede teateret har fått 700 000 kroner i støtte fra Kulturrådet, 150 000 kroner fra Fritt Ord, og det er lagt opp til samarbeid med Rogaland teater. Yngve Sundvor, som er utdannet ved Det statlige akademiet for scenekunst i Moskva, er kunstnerisk leder for ensemblet.

 

Cato har gått fra sikker jobb til en usikker frilanstilværelse. Nå skal han være med i teatrets "danseband" med folkelig budskap. Se dette oppslaget i Oppland Arbeiderblad.

 

Dresskledde herrer
Felles for herrene som drar på teatertur, er at de stiller i svart dress. De skal kunne spille hvor det måtte være, og kulisser og rekvisitter skal være begrenset slik at ensemblet skal få med seg det de trenger, i fire kofferter. Les om Dresskledde vikinger i Siste.no.

 

Kunstnerisk utfordring
– Jeg har samarbeidet med kunstnerisk leder Yngve ved tre anledninger før, forteller Cato. – Det skuespillerne har til  felles, er at vi har jobbet med han og har et noenlunde likt syn på hva teater bør være. Det er Sundvor som har satt sammen gruppa.

Å bli spurt om å bli med i dette ensemblet, er en stor ære og den største kunstneriske utfordringen min til nå. Vi har bare oss selv å skylde på om det ikke blir så bra som vi håper. Men der vi er per i dag, har jeg stor tro på at det blir en veldig morsom og spennende reise tilbake til vikingtida – der vi får møte vikinger i situasjoner vi ikke hadde trodd vi skulle møte dem, sier Cato.

  • Les mer om billettbestilling til framføringene på Piltingsrud gard her.