Sist oppdatert: 05.03.2011 17:10

Mannslagerhola – en fortelling om flukt – av Mikkjel Fønhus, med John Nyutstumo

TEKST: BODIL ØYHUS PIHL
BILDER: ELLEN SKRINDE ØVERBY
  Fredag kveld var det urpremiere på teaterstykket ”Mannslagerhola – en fortelling om flukt” -av Mikkjel Fønhus, med skuespiller John Nyutstumoen. En levende skildring fra et mannsliv; drap, anger, ensomhet, - og nærhet til naturen. Drevet av én mann alene, på flukt!

Nordre lokalet, som vi kjenner fra amatørteateret, med scene og sal til ca. 150 tilskuere, møtte oss på en ny måte fredag kveld. Det var bygd amfi til 60 tilskuere, og den angrende synder Augund Jonsvik (i John Nyutstumo’s skikkelse) opplevdes nær publikum, når han til minste detalj skildret hvordan livet på flukt, i ensomhet, utarter seg.

Historien ble formidlet rolig og nyansert, med rikholdig bruk av adjektiver. Scenebildet var enkelt, blått som i fjellets blå timer, og ingen forstyrrende elementer. For meg var det et annerledes skuespill, ingen fart og spenning, gråt, latter, eller intriger. Ingen musikk som får tærne til å tromme rytmisk inni skoa. Dette var et skuespill med menneskesinnet og naturen i sentrum, drevet med en fascinerende fortellerevne.

Til tross for sparsommelige effekter, og bange anelser om at det ble kjedelig å se på en fremmed mann i en time, sitter jeg igjen med mange mentale bilder og refleksjoner over menneskets liv. Her er bilder fra drapsøyeblikket, flukt over skigarden, et organisert hulegulv, høstens mørke stjernehimmel, -og skjora ved navn Åsne. Alt skildret så nøyaktig at om øynene lukkes, ser jeg fargene, hører skjora, og kan kjenne en knugende ensomhet.

”Jammen var det rart at en vaksen kar kunne sakne så sterkt ei skjor - ei skarve skjor”. Dette må bevitne ett av to; enten var opplevelsen bra(!), ellers må undertegnede ha god fantasi.

Stykket settes opp igjen i Hedalen Forsamlingshus (Nordre Lokalet) søndag 06.03.11 kl 19.30. Ledige billetter igjen; kjøpes via www.billettservice.no. Grunnet for kort tid til å få sent billetter per post, er det fint om det blir skrevet ut bekreftelse, eventuelt referansenummer. Ikke forhåndsbestilte billetter selges ved døra.

Opplevelsen er vel vert å ta med seg! -Om ikke annet enn for å bli kjent med Mikkjel Fønhus sitt arbeide.Amund Stensrud (Forfatterens barnebarn), John Nyutstumoen (skuespiller), Lennart Lidström (regissør)Geir Øverby (initiativtager HUL), Jan Terje Molstad (Turnèleder) og Olav Nordhagen (Lysdesign)


O
verrekking av Hedalsmadonnaen: John Nyutstumoen (skuespiller), Bodil Øyhus Pihl (leder HUL) og Lennart Lidström (regissør).