Sist oppdatert: 08.11.2011 16:49

Takk til husmorlaget!

ELLEN SKRINDE ØVERBY
  Først vil 9. trinn på vegne av Hedalen barne-og ungdomsskole få takke husmorlaget i Hedalen for pengegava vi fikk til bruk i mat -og helsefaget. Dette kommer elevene på 9. trinn og 5. og 6.trinn til gode, det er de som har mat og helse i år.

Pengegava gjør at vi på skolen kan lage mat oftere enn vi ellers kunne gjort, og dermed ikke ha nesten bare teori i dette faget. Kanskje er det ekstra viktig for dagens ungdommer, det er mye teori ellers i alle andre fag.
Dessuten flytter våre elever ofte tidlig på hybel, mange allerede ved 16-års alder, så da er det ekstra viktig at de har lært seg gode matvaner. TUSEN TAKK !

Så til bakinga.
Torsdag 27. oktober stod det baking av lefser på planen til 9. trinn.
Vi var så heldige å få med oss to bakekyndige hjelpere, Kjellaug Kjensrud og Helga Fekjær, som også er bestemødre til to av elevene i klassa. Siden skolen ikke har så mye bakeutstyr, fikk vi lånt kjevler, takker og anna bake/steikeutstyr ” på bygda ”. Og attpå det fikk vi potetene vi skulle bake av! Her er det mye velvilje og vi kan bare si TAKK!

Målet for timene var selvfølgelig å bake lefser, men fra planen i faget var det også å se på hvordan matvaner har endra seg over tid, og å se på hvordan mat er med på å skape identitet. Dessuten er det viktig å lære yngre generasjoner tradisjonsmat og praktisk kunnskap.

Så her måtte vi altså starte helt fra grunnen av, og første post på programmet var koking av potetene. Deretter var det å finne fram smedfingrene og flasa potetene.

Da potetene var passe varme, ikke så en brenner seg, men heller ikke iskalde, var det tid for maling. Her viste det seg som så ofte før, at gamle gode redskaper er bedre enn moderne som i tillegg bråker...

Kjellaug viste hvordan en lager deig - eller rettere sagt knoe. Og så kom bakedemonstrasjonen før elevene slapp løs med kjevle selv. Mange gode råd fikk vi, og elevene svinga seg etter hvert med den ene ”leiven” finere enn den andre.

Øvelse gjør mester, og tross strømbrudd (sikringer som gikk…) og dermed takker som var vekselvarme, ble det mange fine lefser.
Etter at kjevler var skrubba, benker og takker var tørka og det verste mjølrusket på golvet var sopt opp, var det tid for prøvesmaking.
Det stemte denne gangen også; selvgjort er velgjort, og det smakte fantastisk!

Her følger flere bilder fra baking vår:


Potetkoking



Flasa poteter er en jobb som må gjøres.


Dette har Kjellaug gjort før!


Denne bakestikka brukes til å lette på leiven så vi får under mjøl, og å få leiven på takka. Kalles også blikstestikke, kanskje det er fra lenger opp i Sør-Aurdal?


En åpen neve malen potet, en lukka neve kveitemjøl. Elt sammen!




Klart til å ta ut emner.


Godt med mjøl under så leiven ikke setter seg fast.



Er det varmt nok nå, tru?


Første steikinga. Viktig med varm takke!


Og så skal det prøves og øves!


Øvelse gjorde mester.


Fint med gode råd undervegs.


Rektor Arne prøvesmaker.


Viktig å arbeide deigen godt sammen.


Full konsentrasjon, det er ikke så lett som det kan se ut som.


Flott resultat og blid baker!


Full aktivitet


Prøvesmaking



Og på slutten av dagen ga Kjellaug oss en orientering om husmorlaget her i Hedalen. Takk for all kunnskapen du gir videre, Kjellaug!