Sist oppdatert: 25.10.2011 22:23

Datateknologi – til glede og ergrelse

KARI HALLDIS BRENDEN

Hvis jeg ikke husker feil, innførte Sør-Aurdal kommune data til sine ansatte i 1984, og det var her jeg fikk mitt første møte med data-mysteriet. Alle ansatte ble sendt til Oslo på kurs. Da vi kom tilbake, fikk David Mikkelsgård jobben som dataansvarlig. Det var han vi skulle henvende oss til hvis vi hadde problemer vi ikke kunne løse på egenhånd. David var en tålmodig fyr og var like rolig selv om mange maste rundt ham og skulle ha hjelp.

Å lære dette var utrolig spennende, spesielt skriveprogrammet Word Perfect. Den gamle skrivemaskina ble plassert i en krok og heretter betrakta som et gammelt monster. Det var herlig at jeg nå, på finurlig vis, kunne rette det jeg hadde skrevet galt på bare noen sekunder. Nå var den forhatte korrekturlakken endelig passé.

Etter noen år kjøpte jeg meg min egen PC. Det var stas å ha sin egen maskin og kunne sitte om kveldene og utforske vidunderet. Det har blitt flere PC-er etter hvert - med ny design, flere muligheter og finesser.

Som jeg antyder i overskriften, er det ikke alltid herlighet og glede med dette utstyret. Hva når det ikke fungerer? Når det skal skrives et dokument som det haster med og ”kostebinderiet” ikke virker? Da blir det å prøve å finne feilen, noe som ikke alltid er så helt enkelt.

Lyser alle lamper som skal lyse? Hvis ledninger og kontakter skal sjekkes, er dette en prøvelse i seg selv, og man burde egentlig vært akrobat eller slangemenneske i en slik situasjon. Det blir å legge seg på alle fire, krype under databordet og sjekke sammensuriet av ledninger og koblinger. Når dette er gjort og alt er like trøstesløst, blir man passe amper.

Det kan gå mye tid til feilsøking, og tida føles like ”kostbar” for en pensjonist som en hardt arbeidende funksjonær. Sannheten er vel at utålmodigheten er på høygir. Siste trinn blir å kontakte Eidsiva. Som regel blir problemet da løst på ett eller annet mirakuløst vis.

For en privat bruker er det ganske håpløst å få ut en dataekspert, i hvert fall til en som bor nesten i Vassfaret.