Sist oppdatert: 31.10.2011 05:17

Gaver til Bautahaugen

TEKST: SIGRID HAUGEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
 

På siste møte i eierstyret for Bautahaugen Samlinger møtte Solveig Bragerhaug opp med fine gaver til museet: Et gammelt barberskrin, og gammeldags sliperedskap.

 

Barberskrinet har tilhørt hennes avdøde mann Agnars bestefar, altså ”Gamle-Hans Brakahaugen”.
 

I Gard og bygd i Sør-Aurdal, bind D, kan vi lese at Hans ble født i Vestre Aker i 1868. Han bodde både i Nannestad og Hallingdal før han kom til Hedalen. Hans er kjent som en ivrig jeger og fisker. Han gifta seg i 1890 med Kari Olsdatter Brakahaugen, født 1861, og de bodde først noen år i Brakahaugen. Så flytta de til Bjørke i Vassfaret, der de fleste av de 9 barna ble født.  I 1914 fikk Hans skjøte på Brakahaugen, og familen flytta tilbake dit. Bragerhaug-familien var dermed de siste fastboende i Vassfaret. Hans døde i 1950.
 

Både styret og venneforeninga er takknemlige for slike gaver, som gjør det mulig å skape mer komplette miljøer i de forskjellige husa. Vi ser for oss barbersakene som en naturlig del av utstyret i Brakadokka.

Det som mangler i skrinet, er barberkosten. Har noen en slik liggende, helst med skaft av tre eller bein, tar museet i mot! Gjerne barbersåpe/-stift også.
 

Nevnes bør også at de fine gardinene som pryder kjøkkenet i Brakastuggua, hekla Solveig og spanderte for noen år siden. Nå henger de kvite og nyvaska, klare for en ny sommersesong.

Til 100 årsjubileet i 2002 laga Solveig en flott barlenke rundt bautaen over ”Hedalens krigsmænd”, identisk med den som pryda bautaen ved avdukinga i 1905. 

 
Barberkniver

 


Barberskrin med fin utskjæring

 


Barberskrinet overrekkes til styreleder Rønnaug

 Bjørke for 100 år siden

 


Hans Bragerhaug d.e., til venstre,og Edvard Elsrud d.e

 

 

Skrin med innhold. Til venstre: Slipelær

 


Styret. Fra venstre Gunn Karin Fossholm, Elling Fekjær, Mari Goplerud Rygg, vara, Rønnaug Sørlie og Tor Ingar Nordby. Olaf Ødegaard hadde forfall denne gangen

 

 


Vakre heklegardiner
 


Barkrans rundt bautaen