Sist oppdatert: 09.10.2011 07:17

Vassfaret på kryss og langs

LINE W. MORK
 

Hvor mange ganger har jeg ikke stått på Seterknatten eller sittet på Hestehøgda og skuet over Vassfaret til fjellene på andre siden og undret meg på hvordan det egentlig ser ut der? Inspirert av søstrene Kari (Nordby) og Sigrid (Haugen), som var på tur sist helg, benyttet jeg et par fine høstferiedager til en litt lengre rundtur fra hytta enn den vanlige.

Med hytte på Søbekkseter var det for meg naturlig å starte der. Første dag gikk turen over fjellet ned til Vassfarplassen og derfra opp til Vassfarkoia på Veneli. Et litt kortere alternativ er å gå over Bjørke og følge den merkede stien opp fra Greineløken.

Etter en god natts søvn på Vassfarkoia ventet så turens hovedmål: Turen over fjellet langs Vassfaret over til Storekrak. Derfra en ren transportetappe ned til Bogbrua der jeg var så heldig å bli hentet. Begge dagsetappene viste seg å være på 25 kilometer.


På vei fra Surtind mot Fjellvann dukker denne artige silhuetten opp.
Det ser så absolutt ut som en bjørn som har krabbet opp fra Vassfaret!


Før jeg runder ned til og rundt Fjellvann, kan jeg skue
over til Hallingsida og fjellene jeg skal gå langs i morgen


Fjellbekken kan være en utfordring å krysse,
men nå var det heldigvis ikke noe problem å gå tørrskodd over.
 


Like nedenfor hytta ved Fjellvann ligger
en av flyslipp-containerne fra krigen.Etter knapt fire timer er jeg framme ved Vassfarplassen. Raudfjell ligger på andre siden av Nevlingen, og rett bak furua på bildet ligger dagens mål: Vassfarkoia. Først går turen vestover og rundt nedre Grunntjern.


På Hallingsida av Vassfaret går en merket natursti
med mye informasjon om Vassfaret gjennom tidene.


Jeg er over på Hallingsida og får det første tilbakeblikket mot Vassfarplassen.Fra Steinhyttlien hadde jeg problemer med å finne stien. Det ble først et stykke på vei og så et stykke i terrenget, men terrenget var fint å gå i. Her blir nok bedre merket når Fønhuskoia ved Strøen åpner.


Det har blitt skumt og blir etter hvert mørkt før jeg kommer fram til Vassfarkoia, åtte timer og 25 km etter at jeg gikk fra Søbekkseter. De siste kilometrene går jeg på vei gjennom hyttefeltet på Veneli.


Vassfarkoia ligger i hyttefeltet på Veneli, og det går bilvei fram. Av gjestene denne gangen skulle noen som jeg til Storekrak, noen skulle ned i Vassfaret og noen overnattet her som en del av sitt besøk i Bjørneparken.


Fra Storekrak går stien forbi Veneliseter opp gjennom bjørkeskogen langs Veslefjell.


Raudfjell til venstre, Bringen bak trærne, Nevlingkollen
og hugstområdet ovenfor Bjørke til høyre.


Kjente trakter, med Brennkollen, Seterknatten og Hestehøgda godt synlig.På vei forbi Torget med dagens tur foran meg


Ruta mellom Vassfarkoia og Storekrak er godt merket, men her er ikke sti enda. Fra Torget bærer det oppover, 300 høydemetre skal forseres fram til foten av Pukla.


Det er mye vier og myr på denne strekningen, og dermed forholdsvis tungt å gå. Om noen år, når stien er etablert, blir det nok litt lettere.Tungt å gå ja, men så får man lønn for strevet! Nevlingen og Bringen midt i bildet.
Pukla sett fra sørvestFra Harehopp er det verdt å ta en avstikker opp på denne toppen, den høyeste i området med sine 1284 meter. Synd at den ikke har noe navn! Fra Vassfarkoia har jeg brukt fem timer på turen opp hit.Fra "1284" går turen ned igjen forbi Harehopp (hytta midt i bildet) og inn til høyre for Dyttholtfjellet i bakgrunnen. Harehopp er en liten hytte som står åpen, har seng og ovn og kan brukes som nødlosji om nødvendig.Turen nærmer seg slutten, jeg runder Dyttholtfjellet og Bogen dukker opp der framme


Ruta runder nord for Ørneflag og kommer ned på stien over til Gulsvik. Og så dukker Storekrak opp der nede i Bogen
 


"Øvre Bogbrua", like nedenfor Storkerak. 8 1/2 time har jeg brukt hit. Mitt mål er "nedre" Bogbrua, en rask time på vei lengre nede.


Storekrak, slett ikke dumt å avslutte turen her heller om det passer.

  • Her kan du se flere bilder fra turen.