Sist oppdatert: 07.04.2012 17:32

Litt mer om påskenøtta

GUNN KARIN FOSSHOLM
  Her kommer mer informasjon om påskenøtta. Den skapte engasjement på forum, og det var morsomt!

Ideen til denne praktiske oppfinnelsen stammer fra en av Carl Barks store klassikere: ”Eggmysteriet” fra 1963. Oppfinnelsen som Svein Harald har benyttet i sin produksjon av firkantegg, fulgte med oppfølgeren ”Tilbake til Gufseplassen”, skrevet av Don Rosa og kan leses i årets påskeutgave av Donald Duck.

For spesielt interesserte Donald Duck fans følger det et lite utdrag fra Eggmysteriet:

Donald Duck jobbet på naturvitenskaplig museum som fjerde assisterende vaktmester, og pusset støv av forkjellige museumsgjenstander fra Inkariket i Peru. Plutselig mistet han en firkantet stein i gulvet og den ble knust! Forundringen var stor da det viste seg å være et firkantet egg!
Naturvitenskaplig museum utrustet straks en ekspedisjon som dro til Andesfjellene i Peru for å undersøke dette nærmere. Donald Duck og nevøene hans var selvskrevne deltakere på denne ekspedisjon som gikk direkte med båt fra Andeby til en havn i Peru.


Båtturen ble strabasiøs for professorene fra naturvitenskaplig museum fordi de spiste for mye omlett laget av 1000 år gamle firkantegg. Skipslegen konkluderte med at de hadde fått akutt ”ptilphelle av ptosis i ptarmene”, og derfor ble det kun Donald og nevøene som gjennomførte selve ekspedisjonen.

Ved hjelp av en lama begynte de oppstigningen til Andesfjellene. De spurte alle de møtte på sin vei om de visste hvor det fantes firkantede egg. Tilslutt møtte de en eneboer som bodde i en hytte på toppen av fjellet. Han kunne berette at han i all fall hadde sett firkantede klosser eller steiner. Han og hans far hadde en gang møtt en forvirret mann ved Tåkedalen og alt denne mannen bar med seg var en fillete sekk fylt med små firkantede steiner. Eneboeren var blitt helt gal og før faren fikk gjort noe som helst for han, så vandret han inn i den store søvnen. Faren overtok steinene, gav noen til presten i Cuzco og noen beholdt han selv.

Donald og nevøene gikk inn i Tåkedalen og der åpenbarte det seg en mystisk by som var bygd opp av firkantede blokker. Alt de så var firkantet. Plutselig så og hørte de en firkantet mann som sang på nynorsk med preg av Vossedialekt: ” På Vossevangen der vil eg bu, der veks det kløver yver heia. Det går kvar ungkar i blanke sko og med ein sylvknapp i trøya”. Donald og nevøene ble meget forundret og tok kontakt med mannen. Donald fortalte at de var forskere på ekspedisjon. Mannen ble så begeistet at han ropte ” Fram med steikepanna, me hev ikkje havt forskarar til middag sidan 1868!”

Donald og nevøene fryktet et øyeblikk at de selv skulle havne i panna, men oppdaget at alle i Tåkedalen bare var vennligsinnede og firkantede. Noe av det de syntes var aller mest bemerkelsesverdig var at det fantes firkantede egg! Eggene ble etter hvert interessante av flere grunner. De var veldig energirike og utrolig praktiske å stable. Da Donald og guttene dro fra Gufseplassen fikk de med seg to firkantkyllinger. Det gikk likevel ikke helt som forventet for våre kjære venner fra Andeby. Det viste seg nemlig at de hadde fått med seg to hanekyllinger!

Skulle du ønske enda grundigere og mer detaljert info om denne historien, så anbefales ”Eggmysteriet” og oppfølgeren ”Tilbake til Gufseplassen” som videre påskelektyre.