Sist oppdatert: 16.08.2012 04:59

Brudekjoleutstilling

TEKST: BJØRG E. BERG
BILDE: ARNE HEIMESTØL
  I en serie med oppslag presenterer vi brudekjoler og brudepikekjoler som i sommer har vært utstilt på galleri Bauta.

Brud nr. 6
1968. Bjørg Elisabeth Moum gift med Ove Jan Berg 29-6-1968 i Hedalen Stavkirke.
Brudekjolene på slutten av 1960-tallet hadde en klassisk stil. Mange bruder ville gjerne ha prinsessefasong, smale, lange kjoler med bue under brystet. Dronning Sonja og Kong Harald giftet seg samme år.
Denne brudekjolen består av en lang duchess kjole uten armer, som er foret med silke. Fotsid, helskåret med innsnitt i livet og under bysten.
Utenpå bærer bruden en kåpe med langt slep i småmønstret bomullsstoff. Kåpen har lange, trange armer, som går ut i en liten spiss ved håndleddet. Halsen har en liten krage som står opp og kåpen holdes sammen foran med trukne knapper i stoffet.
Sløret er tyll i flere lag. Det ytterste har en kantbord. Håret er satt opp, så sløret får bruse ut. Det er et kort slør i forhold til de andre brudene tidligere på 40-50 tallet.
Bruden bærer en krone som er strikket i tynt bomullsgarn og stivet i sukker.
Brudepikekjole
Kjolen er sydd i samme stoffet som brudens kåpe. Den har bærestykke med lange armer. Rundt hals og armer er det rosa silkeband i kanten og på brystet er det en rosa sløyfe.
Det var tre brudepiker: Anne Hilde Flaten, Marie Stugård og Kristin Damsgaard. I håret bar brudepikene en hårbøyle med rosa blomster og små minibrudebuketter i hendene.
Brudeutstyret er sydd av brudens mor: Olga Moum.
Kronen er laget av bruden: Bjørg Elisabeth Berg