Sist oppdatert: 20.08.2012 14:37

Bufardag på Bautahaugen

TEKST: SIGRID HAUGEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
 

At sommersesongen 2012 er over, ble markert med BUFARDAG på Bautahaugen lørdag 28. august.
 

Etter ei natt og en formiddag med silregn, klarna det opp og bidro til noen særs trivelig timer på bygdemuseet vårt.
 

Vi ga opp å telle, men at rundt 100 personer var innom denne dagen, er sikkert. I Brakastuggua gikk 50 rømmegrautporsjoner unna, sammen med utallige kaffekopper der og på setra.
 

Kjellaug var ”seterbudeie”, og Ivar og Levor var på plass i det nyinnreda Manseterfjøset og fortalte om de ulike redskapene som er utstilt.
 

Mange benytta siste sjanse til å se votteutstillinga. Den har vært omfatta med stor interesse i sommer, og ekspertise fra Bunad- og folkedraktrådet fant den så verdifull at de kom og brukte en dag der nylig for å fotografere og dokumentere kunnskapen som utstillinga representer.
 

I Liesstuggua holdt damer i mange aldre på med ulike aktiviteter: Synøve og Borghild med nydelig hardangersøm og hekling, Anne Britt og jentene Mia og Christina strikka og laga smykker, og Kia laget flotte malerier på kubbelys.
 

Bautahaugen Venners virkelige veteran er Gunhild Synnøve Aspholt, 94 år. I god tid før åpning møtte hun opp, for å få med seg mest mulig av dagens aktiviteter. Gunhild Synnøve har vært en Bautahaugvenn i særklasse siden lenge før det ble stifta forening. Mye frivillig arbeid har hun lagt ned i mange tiår, arbeid og kunnskaper hun ivrer etter å videreformidle til nye generasjoner.
 

At Valdresmusea ansatte vaktmester i delstilling for 3 år siden (40 % siste året), har betydd mye for Bautahaugen. At vaktmesteren ble dyktige Halstein Nerbye, var en lykketreff. Halstein fortjener mange godord for arbeidet han utfører!
 

Lørdag møttes disse to til informasjonsutveksling! Gunhild Synnøve hadde mye å fortelle Halstein, og med like store interesse lytta hun til det han fortalte.

 

Ungdommelig 94-åring
 


Flinke husflidsdamer i Liesstuggua

 

Kia dekorerer lys.
 

Anne Britt lager smykkerKunnskapsoverføring til nye generasjoner
 


Hør her, jenter, slik foregikk lindyrkinga.

 


Gunhild Synnøve med lin hun sjøl har dyrka for mange år siden

 


Halstein og Gunhild Synnøve

 


Halstein og Gunhild Synnøve
 

Det gjelder å få med seg alt som blir sagt...
 


Takk for nå!

 


Besøk på setra

 


Levor med skoa hans far laga til han på 1940-tallet

 


Skosålene