Sist oppdatert: 24.08.2012 06:27

– Je får lese "Vallersen", je

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: GERD SUKKE
  Onsdag 15. august fylte Ingrid Grøv i Hedalen 103 år. Den åndsfriske jubilanten ønsker å holde seg orientert om det som skjer i Valdres og har bestilt lokalavisa for en ny periode.


Fra bursdagsfeiring på Hedalsheimen

Stor familie
Hun var nummer sju i en søskenflokk på elleve. På Øvre Sukke i Hedalen vokste hun opp. Hennes søster, Karine, ble 101 år, og søster Gina manglet bare noen få uker på å runde tresifret fødselsdag.

Slikt må feires!
Bursdagen sin feiret hun sammen med slekt og venner i Liagrenda. Hun ble hentet på Hedalsheimen kl. 11.00 og var ikke hjemme igjen før i sjutida på kvelden. – Je er itte sliten. Dette har vøri fint, sa jubilanten da hun kom hjem.

Aktiv jubilant
Syn og hørsel er svekket, men gode hjelpemidler bøter på det. Ingrid er imidlertid klar i tankene, og hukommelsen er svært god. Avislesing går greit, og når høreapparatet er på, går det fint å kommunisere med besøkende.

103-åringen liker å stelle seg selv. Middag får hun kjøpt. Øvrige måltider ordner hun selv, og når hjemmehjelpa skal skifte på senga, sørger hun for at sengtøyet er tatt av.

Når været tillater det, setter hun stor pris på å sitte ute på Hedalsheimen – der hun nå har hatt leilighet i snart 16 år. 17. mai stilte hun i bunad på flaggheisinga klokka 08.00, og det mens store snøfiller dalte ned.


Ingrid med oldebarn til søster Gudrun

Oppvekst
Ingrid ble altså født i 1909; fire år etter unionsoppløsningen og fire år før det ble innført alminnelig stemmerett for kvinner i Norge. Folkeskolen tok hun på Ildjarnstad, og favorittfaget der var historie. Seinere gikk hun et år på Valdres folkehøgskole. Fram til hun giftet seg med Haldor Grøv i 1942, jobbet hun hjemme på gården på Øvre Sukke. Ett år hadde hun post i Oslo.

På gården hadde hun blant annet ansvar for fjøsstell. Dette var i naturalhusholdningens tid. – Det meste av det vi brukte, skaffet vi fra gården og naturen. Sukker og kaffe kjøpte vi på butikken.

Bakeriet
Sammen med Haldor drev hun "Bakeriet" i åtte år; så døde ektemannen, og Kari Brenna overtok ansvaret for butikkdriften. Ingrid var fortsatt med, og hadde i tillegg ansvar for husdyrene på gårdsbruket hun nå bodde på.

Misjon
I alle år har Ingrid vært opptatt av kristent arbeid. Da hun ble voksen, ble hun med i Nordre Hedalen kvinneforening. Seinere slo hun seg med i Sørlies misjonsforening, og når møtene ennå holdes på "heimen", finner hun sin plass sammen med de andre misjonskvinnene. Sammen med Gudrun Sukke Heiene drev hun i en årrekke barnearbeid. Møtelokalene kunne være hjemme – som på Flisstad – eller for eksempel Venneheimen; bedehuset ved kirka.

– Itte farlig å arbeide
– I livet mitt har det vært én tid for arbeid og én tid for hvile, uttalte Ingrid til Hedalen.no da hun rundet 100 år. Til tross for sin høye alder er Ingrid Grøv fortsatt en aktiv dame.


På 100-årsdagen fikk Ingrid hilsen fra Kongen