Sist oppdatert: 28.08.2012 21:17

Friskis & svettis i Hedalen

NINA H. GRØV 
Ja, hva skal man skrive om når Arne spør etter ukens kommentar da? Etter å ha tenkt litt, ble valget enkelt for meg. Siden jeg er litt over middels interessert i å være i fysisk aktivitet og akkurat blitt Friskis& svettis-instruktør, skal jeg prøve å si noen ord om det. Å være i fysisk aktivitet har mange helsebringende gevinster. Jeg har ikke tenkt å ramse opp dem her, da jeg tror de fleste kjenner til mye av det fra før. Hvis ikke går det f.eks. an å lese om det på nettet.

Men jeg har veldig lyst til å si noe om at vi i Hedalen har fått til et Friskis & svettis tilbud. :-) For dem som ikke vet så mye om Friskis&Svettis (heretter forkortet til F&S), går det an å lese mye mer på deres hjemmesider.

F&S startet opp i Sverige i 1978, og kom til Norge i 1983. Ideen bak F&S er: Når vi beveger oss, har vi det bra i både kropp og sjel. Gleden finnes i både musikken, øvelsene og fellesskapet. Det som er viktig i F&S ideen er å tilby lett tilgjengelig og lystbetont trening av høy kvalitet for alle.
:-)

Jeg kom i kontakt med F&S i fjor høst nede på Begnadalen. Der hadde et par damer satt i gang med slik trening. Jeg kjente med en gang at dette var moro og effektiv trening. Damer i alle aldre var med. Man kunne ta i så mye man selv orket ut i fra sin egen forutsetning. Etter hvert ble det spørsmål om noen kunne tenke seg å bli instruktører. Mona og jeg stilte opp på audition, og ble der plukket ut til og bli sendt på kurs. Jeg takket ja da jeg følte at dette absolutt var trening med god folkehelse i.

F&S har et ganske omfattende instruktørkurs. Masse forskjellig trening som man kan bli instruktør i. Styrkerom, jogging, vektstang, dans/fuego, jympa, røris for barn, core, spinning, sirkeltrening for å nevne noe (les mer på hjemmesiden til F&S). Vi valgte Jympa middels sal-trening. Innenfor jympa kan man også velge mellom basis, middels og intensiv trening.

Utdanningen bestod av to treningssamlinger nede på Tjøme. Vi var 4 dager på steg 1. Der hadde vi flere timer med teori og praktisk trening hver dag. Vi fikk også mye god mat og rakk så vidt å dusje mellom øktene. Etter at vi kom hjem, måtte vi bestå teoriprøve før vi ble sendt videre på steg 2. Da var vi 5 dager nede på Tjøme. Denne gangen var det mye mer praktisk trening og musikk vi jobbet med. Begge kursbolkene var lagt inntil helg, men 5 arbeidsdager måtte vi ta fri uten lønn. F&S baserer seg på frivillighet. Noen lønn har vi ikke for å ha treningstimer, men vi regner med at vi kommer i bedre form og får bedre helse. Har forresten lest i nyhetene i det siste at fysisk aktivitet kan forlenge livet med opptil flere år. Ikke så dumt det heller.

Da vi nå kom hjem, visste vi hva vi skulle bruke sommerferien til :-), nemlig å lage et treningsprogram som skulle bli godkjent og vi diplomert. Nede på kurset ble vi fortalt at mellom 40-70 timer går det med til å lage et program. Vi har ikke turt å regne over timene enda. Men de andre i familiene våres har blitt noe lei F&S prat og musikken vår som de allerede har hørt x antall ganger.

Fredag 17. aug ble vi godkjent og diplomert, og mand 20. aug startet vi opp med trening i Hedalen. Hele 51 damer kom på første treninga :-) Det var damer fra Begnadalen, Nes og Hedalen. Har lyst til å si at denne treninga er for både damer og menn. Hadde vært moro å se noen menn på trening sammen med oss. Jeg har forresten gjort avtale med en av bygdas elgjegere om at jeg blir med han en dag i jakta, mot at han kommer en gang på trening. Her i distriktet er det mange elgjegere (flest menn), så dette er et tips til dere andre damer som kommer på trening. :-)

Vi håper at andre vil bli så inspirert av treninga, at de vil vurdere å reise på kurs om det blir mulighet for det seinere.

Vi kjører treninger hver mandag kl.19.00–20.00 på skolen. I F&S Valdres er det også treninger på Leira, Bagn og Begnadalen. Du kan gå inn på Friskis&svettis Valdres og lese om treningstider, pris og annen info der. Gratis prøvetime til alle! Ha en flott og frisk høst! Vi sees på trening. :-)