Sist oppdatert: 15.12.2012 18:48

Påfugler

TORUNN FOSSHOLM
Som noen av dere hedølinger veit, og noen ikke visste, så jobber jeg for tiden som lærer ved en ungdomsskole på østkanten i Oslo. Elevmassen vår er en salig blanding av minoritetselever og «norske» ungdommer.

Da jeg skulle søke på jobber, var jeg bevisst i mitt valg; jeg ønsket sterkt å arbeide på en skole hvor våre nye landsborgere var i flertall. Hvorfor? Jeg tilbrakte en måned i Latin-Amerika, nærmere bestemt Nicaragua. Kulturen, menneskene og godheten i disse menneskene som nesten ikke eide noen ting, ga meg et nytt syn på verden, oss mennesker og godheten. Det var da helt naturlig for meg å fortsette denne «kulturelle» reisen, selv om Oslo ikke måler seg med eksotiske Nicaragua. 

Rapduoen Karpe Diem kimer daglig over høyttalerne mine, og sangen «Påfugl» er disse dagers store favoritt. Sangen ble skrevet etter de forferdelige hendelsene 22. juli 2011. Denne låta handler kanskje først og fremst om hvor vanskelig det kan oppleves å være mørk i et «hvitt» land, og på de forskjellene mange opplever. Men etter å ha hørt låta utallige ganger, og satt meg inn i teksten, tenker jeg: Er vi ikke alle påfugler? 

Vi er unike på hver vår måte, alle som en. Det burde ikke være grunn til å skille mennesker på grunnlag av hudfarge, religion, legning, kjønn eller politisk ståsted. Ordet menneske er et substantiv, og et fellesnavn. Som norsklærer underviser jeg elevene mine til å lære at fellesnavn er det noe «ALT» eller «ALLE» er. At vi vokser opp i forskjellige deler av verden, under helt forskjellige forutsetninger, burde ikke ødelegge et potensielt samarbeid i fremtiden. 

Elevene mine gir meg så mye, og de er fantastiske på hver sin måte. Det er meg hoppende likegyldig hvor de kommer i fra, og hva slags hudfarge, legning eller religion de har. Det som er viktig er respekt. Og den eneste måten å få respekt på, det er å vise respekt. Så enkelt. 

«Vennegjengen min er en pose Non-stop og M&Ms.» (Karpe diem (ft. Yosef) – Påfugl)

   

Og nå som jula står for dør føler jeg dette er viktig å tenke på. Ønsker alle en god jul, og et riktig godt nytt år!