Sist oppdatert: 26.07.2012 09:11

Brudekjoleutstilling

TEKST: BJØRG E. BERG
BILDE: ARNE HEIMESTØL
  I en serie med oppslag vil vi presentere brudekjolene som du kan se på Galleri Bauta.


Brud nr. 1
Rekonstruert brudedrakt fra Sør-Aurdal av Grethe Rudi Bråten.
Brudeklærne er fra tidlig på 1800-tallet.
I søre delen av Valdres er det tatt vare på fem gamle liv. Disse har mange farger i blågrønn og rødorange nyanser. Stoffet heter kallemank. Fasongen på liva heter skjarteliv.
Det er bevart fire røde stakker. En av dem er på Valdres folkemuseum. Bruden brukte alltid rød stakk. Denne bruden har en fin bord på stakken sin, da det var rester etter det på originalen.
Et forkle er bevart, det er i mønstra bomull, bleikt og ubleika. Bruden har linskjorte med kvitsøm på hals og linninger.
Bruden har et bredt belte med støler, som er festet på rød bunn. Det er flere belter som er bevart, noen med mindre støler, og andre kantet med grønn fløyel. Bente Ingholm Hemsing lånte et belte til bunaden sin fra Storruste i Hedalen, da bunaden hennes skulle vises fram.
Søm og rekonstruksjon: Grethe Rudi Bråten.
Hilde Nødtvedt har laget sølvet til bruden.
Inger Norun Solhaug har laget brudebeltet.

Brudekrone
Dette er en tilnærmet rekonstruert brudekrone fra siste halvdel av 1700-tallet.
Perlekrone. Den gamle krona er kjøpt fra Guri Olsdatter Erstad, Vestre Bagn, og kom til Nordiska Museet i Stockholm i 1878. Den var der i nesten 110 år, før den kom tilbake til Norge til Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Mange av gjenstandene med norsk folkekunst ”Sølvskatten” ble tilbakeført i 1991.
Grethe Rudi Bråten tok initiativ til å få se krona på Folkemuseet og fikk med seg sølvsmed Heidi Nythun Murer på laget. Originalen var laga av ståltråd, men denne fikk isteden sølvtråd til rammeverket. Krona er pyntet med mange perler og disse kommer fra både Polen, Kina, Tsjekkia og de baltiske landene. I tillegg er krona pyntet med løv, skåler og graverte kors. Krona er cirka 20 centimeter høy og en ytre diameter på 34 centimeter.
Grethe Rudi Bråten har laget perlearbeidene og Heidi Nythun Murer har gjort alt sølvarbeidet. Utstyret kan leies ut til interesserte bruder.