Sist oppdatert: 08.06.2012 22:04

Fikk Drømmestipendet

 

Leder i Norsk kulturskoleråd i Oppland, Finn Helge Lyster, deltok på korpskonserten i Hedalen fredag der det ble markert at Ola Øverby er tildelt Drømmestipendet for 2012. Her kommer talen han holdt, og takketalen Ola kvitterte med.

Godtfolk! Gode stipendvinner!

Gratulerer med dagen!
Mitt navn er Finn Helge Lyster og jeg er her i dag som leder av Norsk kulturskuleråd i Oppland. Kulturskulerådet er en interesseorganisasjon eid av kommunene og som jobber for å høyne kvaliteten og bedre forholda for kulturskolene i landet. Vi jobber innover mot de enkelte kulturskoler med rådgiving, skolering og kunnskapsspredning, og vi arbeider opp mot statlig nivå med for eksempel rammebetingelser – inklusive økonomiske rammer. Det er en glede å ønske Sør-Aurdal velkommen som medlem og eiere av organisasjonen.


Ola Øverby og juryleder for Drømmestipendet 2012, Tine Thing Helseth.

Det er en stor glede å være her i Hedalen i kveld. Grunnen er en talentfull ung mann som heter Ola Øverby. Han vil i dag motta Drømmestipendet.

Drømmestipendet er et stipend utviklet gjennom et samarbeid mellom Kulturskolerådet og Norsk Tipping. Et meget gunstig og fruktbart samarbeid.

Norsk tipping har pengene, og vi har talentene! Kulturskolens oppgave er blant annet å så frø som senere kan spire og vokse til for eksempel drømmer.

Norsk Tipping har som motto at de vil la drømmen bli virkelighet. I år er det 9. året at stipendet blir utdelt, og aldri tidligere har så mange blitt nominert. I år var det neste 500 nominerte (498). Det er bare 100 som mottar stipendet. Det er derfor all grunn til å gratulere kulturskolen i Sør Aurdal med prisvinneren – og det er all grunn til å gratulere kommunen med en kulturskole dere bør være stolte av, som er vel verdt å ta vare på og utvikle videre. Men fremfor alt er det grunn til å gratulere prisvinnere selv – Ola Øverby!


Finn Helge Lyster, Ola Øverby og Simen Motrøen

Tross sin unge alder har han allerede gjort seg bemerka innen ulike sjangre innen musikklivet med sitt instrument – som er trommesettet. At du har et talent litt utenom det vanlige, er tydelig, menn som vi sier i ei vise fra Trøndelag: ” Det e ittno som kjæm tå sæ sjøl”.

Du spiller i to korps, flere band og ikke minst spiller du jazz der du for tida er med i et talentutviklingsprogram knytta til Musikkhøyskolen i Oslo. Og da er vi fremme ved drømmen – og drømmen er viktig når det gjelder Drømmestipendet. Uten drømmer intet stipend. Og drømmen din, Ola, er å ta master i Jazz-trommer og deretter leve av å være freelance trommis og få spille med så mange gode og spennende band og musikere som råd rundt i verden.

Jeg håper at stipendet på 10 000 kr kan være med å bidra til at du kan starte på realiseringa av dine drømmer. Det er en glede å overrekke deg sjekken fra Norsk Tipping, diplomet fra Kulturksolerådet og Norsk tipping og ei nylaga klokke som kanskje kan symbolisere av framtiden er din tid. Gratulerer med dagen!

Takketale fra Ola Øverby

Tusen takk for at jeg fikk denne prisen! Den kan være med på å realisere mine drømmer om å bli proff på trommer, og er en inspirasjon videre og en anerkjennelse av det jeg holder på med. Men jeg hadde ikke kommet dit jeg er i dag uten mye hjelp og støtte, og her er det mange jeg vil takke.
Først vi jeg takke Norsk kulturskoleråd og Norsk tipping for at dere har et stipend for unge som vil satse innen kultur. Det er en viktig jobb dere gjør ved å sette fokus på unge utøvere. Og penga kommer godt med, for både utstyr og undervisning koster.

Den neste jeg vil takke er Sør-Aurdal kommune, som nominerte meg til denne prisen. Jeg vil også takke Kulturskolen i Vestre Slidre for god hjelp med innspilling og mixing av mitt drømmestipendbidrag, stor takk til Øystein Hovrud der. Her i Hedalen er det Kjell Ivar Vestrom som har stått for kulturskole-opplæringa mi, og da med bandet ” Young Rockers”. Du har vært en ivrig lærer og gjort mye mer enn det som kan forventes. Du har stilt opp med ekstra øvelser og til og med hatt en årlig overnattingstur med gjengen inni Vassfaret på fisking! Stor takk til deg, Kjell Ivar!

Så over til korps-avdelinga. Jeg har vært så heldig å få være med i Fagernes Musikkorps og fått mange lærerike og utfordrende opplevelser der. For meg fra Hedalen var det stort å få bli med på oppdrag som NM og Grenland-brass med proffe dirigenter og vanskelig stoff. Tusen takk til dere alle sammen, vi har hatt det mye moro sammen. En annen del av korpsverdenen er Norges Musikkorps Forbund sine sommerkurs på Toneheim. Disse kursene har vært et høydepunkt hver sommer, og jeg har lært veldig mye der. Tusen takk til NMF for at dere holder slike sommerkurs, jeg har tenkt meg dit i år, også! Og sist, men ikke minst, må jeg få takke korpset her i Hedalen for at jeg er der jeg er i dag. Arild, du gjør en fantastisk jobb med å få inn unge i korpset, og har latt meg få slippe til og utfolde meg. Grunnopplæringen min fikk jeg hos deg, og du har også vært flink til å få inn trommeinstruktører og holde helgeseminar. Så en stor takk til deg Arild og resten av korpset.

Og når man er med på spilling i og utenfor Hedalen, blir det en del kjøring. Jeg vil derfor få takke alle som har vært med på å kjøre meg Østlandet rundt, særlig til og fra Fagernes nesten hver torsdag i mange år. Tusen takk, alle sammen!

Pappa og mamma vil jeg også takke. Det er en stor fordel å ha en tromme-interessert pappa og en mamma som lar meg ha et trommesett inne i huset. Jeg har stort sett fått ting til trommesettet til jul og i bursdager, og det har jeg satt pris på. Så jeg vil takke for økonomisk og annen støtte fra dere!

Til slutt vil jeg få takke en helt spesiell person. Det er Simen Motrøen som har vært trommelæreren min i kulturskolen i 5 år nå. Vi har hatt det utrolig moro sammen og du har lært meg veldig mye. Du har også gjort en innsats utover det en kan forvente: Du hjalp til så jeg fikk søkt på og kom inn på talentutviklingsprogrammet på Norges Musikkhøyskolen, og du hjalp meg så jeg fikk søkt på Drømmestipendet. Så før jeg nå skal spille drømmestipend-bidraget mitt, vil jeg at du Simen skal komme opp på scena og få en liten presang og en stor applaus!


  • Se Hedalen.no sitt oppslag om saken fra torsdag 7.6.