Sist oppdatert: 09.06.2012 04:17

Tægerkunst i Hedalen

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
 

En gang i måneden møtes disse damene for å jobbe med tæger. 30. juni blir de å treffe på Bautahaugen der de vil vise fram noen av arbeidene sine, og 16. juni starter nybegynnerkurs i Hedalen.


Dette er kurver tægerdamene har samlet. Det er altså flere som har hatt denne hobbyen. De eldste kurvene på bildet er fra 70-tallet.

Møysommelig prosess
Gerd Sukke forteller at først skal en grave tæger i myra. Deretter skal tægeren renskes, og så skal den legges i bløt. Noen av røttene deles, og andre brukes som de er. Det skal mye råmaterialer til før en har nok til eksempelvis ei kurv.

– Dette er håndverk som utvikles over tid. Tægeren er krevende å jobbe med, sier Gerd. – Det er mange dagsverk per kurv, og skulle en regne arbeidslønn, ville nok prisen på hver av dem som er avbildet ovenfor, komme opp i 10 0000 kroner.

Gunhild Aspholt, som nå bor på Hedalsheimen, er vel den som sitter inne med mest kunnskap om håndverket i Hedalen.

Flere muligheter
Det er imidlertid ikke bare kurver tægerdamener lager. Råmaterialet passer utmerket til bilde- og speilrammer. Noen har laget fat, og er en opptatt av å pynte seg, kan en lage øredobber eller pyntenåler av ulike slag.

– Det er en trivelig hobby, sier Gerd. – Tenk hva som kan skapes av det som ligger under jorda!

Gammelt håndverk bør leve videre
Bjørg Berg forteller at hun nylig var innom Vikingskipsmuseet. Også der så hun tægerarbeider, så håndverket er gammelt.
 
16.6. starter nybegynnerkurs i samarbeid med Hedalen helselag og Hedalen kunst- og husflidslag. Påmelding skjer til Bjørg Berg på mobil 915 44 316. På første samling blir det tægergraving. Resten av kurset gjennomføres i løpet av vinteren 2012/2013.