Sist oppdatert: 23.05.2012 15:29

Fullt hus på Bjørke

OLAF ØDEGAARD

Som en av de 12 gårdene/boplassene i Vassfaret, blei Bjørke ryddet og huset bygget av Anders Torgrimsen i 1812. Her bodde han sammen med kona Barbro og ti unger.

Nøyaktig to hundre år etter har det igjen vært livat på Bjørke. Ti skriveglade ungdommer har i uka 21. – 27. april hatt tilhold i det gamle huset på Bjørke, som dagens eiere, Marit og Bjarne på Storrustemoen, velvillig har lånt ut.

Foranledningen til dette oppholdet var en skrivekonkurranse som blei utlyst blant elevene på Valdres videregående skole og Valdres folkehøgskole. 10 av elevene kvalifiserte seg til videre deltagelse i en skrivekonkurranse hvor opplegget var at tema og gjennomføring skulle være i Mikkjel Fønhus` ånd. Hva er vel da mer naturlig enn å legge dette til Vassfaret? Etter en tur til Oslo med deltagelse på Valdresdagen og besøk hos Aschehoug forlag, hvor skriveoppgaven «Forhold mellom natur og menneske» blei gitt , gikk turen videre til Vassfaret.

Det var en spent gjeng som ankom Bjørke på lørdagskvelden. Ei ukes opphold på Bjørke uten pc, mobiltelefon og andre digitale duppeditter, som nå hører til i en ungdoms hverdag, kunne kanskje bli en utfordring. Til og med klokka på armen var borte! Velkomstkomiteen som bestod av undertegnede, en fotograf/assistent og to filmfotografer fra NRK var nok like spent på hvordan dette ville fortone seg. En flokk med til de grader positiv ungdom slo med en gang fast at dette ville bli ei vellykket og kjempefin uke.

Mikkjel Fønhus hadde høg selvdisiplin. Første økta på dagen bestod av fysisk arbeid, som f.eks. skogsarbeid. Så var det heim til mat til ei fast tid på dagen, og deretter skriving innenfor ei fast tidsramme. Klokkeslett for disse rutinene i hverdagen var ufravikelige.Ekstra inspirasjon til skrivinga fikk ungdommene gjennom besøk av dattera til Mikkjel Fønhus. Rydding, kaffekoking og tilberedning av spekemat var unnagjort da Gudbjørg endelig steig inn i den lune og koselige stua på Bjørke. Spenningen var stor, spørsmåla var mange, og Gudbjørg fortalte om forfatteren og far sin, på en slik måte at atmosfæren i den gamle Bjørkestua var helt spesiell den formiddagen. Ei stund som de tilstedeværende seint vil glemme!

Arne Stensrud var ofte i lag med Mikkjel Fønhus på jakt. Rundt bålet ved Aurdalsfjorden var stemningen god da Arne fortalte om jaktturene med Mikkjel, og om hvordan han opplevde jegeren og personen Mikkjel Fønhus.

Utenom skriving, husstell på Bjørke og andre hverdagslige gjøremål, var det mange aktiviteter som skulle gjennomføres i Vassfaret denne uka. Tømmerhogging med tigersvans! Barkespadene blei brukt med stor glød, og gule og fine tømmerstokker blei lunna fram til Bjørke av spreke «hester». Reparering av gjerdet og potetsetting var også gjøremål på Bjørke.

Fisking som matauke stod sjølvsagt på programmet, og stor var spenninga da garna skulle tas opp i Skrukkefylla. Skrukka blei fylt av 2 sik og 25 flotte aurer! Menyen på Bjørke denne dagen var av ypperste klasse.

Vassfaret, som det sagnomsuste området, måtte jo også oppdages denne uka. Historia om tragedien på Hansesprangsetra i 1943, og en strabasiøs tur i knehøg snø til denne flott beliggende setra, gjorde et sterkt inntrykk på ungdommene.

Et besøk på Vassfarplassen og historier rundt denne «Vassfarets storgård» hørte jo sjølvsagt med. Enkelte turer blei for noen avsluttet med bading i Nevlingen og Aurdalsfjorden. Maks 3 grader i vannet!

Stemningen rundt bålet om kvelden, med sang og lesing av dagens dikt, var en fin avslutning på dagen.

To filmfotografer fra NRK har fulgt oss hele denne uka. Timevis med filming døgnet rundt gjør at vi ser med spenning fram til «Ut i naturen» på NRK en gang ut på høsten.

 

Flere bilder og info ligger på Mikkjel Fønhus sine sider http://www.mikkjelfonhus.no
På Facebook blir det stadig lagt ut nye bilder.