Sist oppdatert: 01.05.2012 17:30

Vive la France!

OSVALD FOSSHOLM

Det er valg i Frankrike og kanskje får landet ny president om noen få dager. Sarkozy har ikke greid å innfri sine løfter og landet er i en krevende situasjon med høy arbeidsledighet og sosial uro.  Dette var nok medvirkende til at partiene på ytterfløyene fikk historisk stor oppslutning i første valgrunde. Likevel står valget nå i andre runde mellom moderate Sarkozy og sosialdemokraten Hollande.

Min franske nabo kommer fra byen Nimes, som ligger i kjerneområdet til det ytterliggående partiet Nasjonal Front. Han er oppgitt og skeptisk og ser ingen politisk forskjell på de to som nå er presidentkandidater. For oss nordmenn er det kanskje betryggende. Utviklingen i Frankrike er ikke bare viktig for Frankrike, men også for resten av Europa, og vi får håpe at nyvalgt president greier å lede landet i positiv retning.

Et Europa i solnedgang har vært et tema denne våren. Jeg velger å tro at etter en kald og mørk natt er Europa snart på vei mot soloppgang igjen. Vi må huske at Tyskland, Europas hovedmotor, er i god stand med økonomisk vekst og arbeidsledighet ned mot norsk nivå. Samtidig er mange av de politisk ustabile landene i Europa inne i EU-folden. Det tror jeg reduserer risikoen betydelig for at ekstreme politiske krefter skal få slippe til.

Den 14. juli 1789 stormet en stor folkemengde middelalderborgen og fengslet Bastillen i Paris.  Den franske revolusjonen var et faktum. Årets valg ender heldigvis ikke med revolusjon.

Noen undrer seg kanskje hvorfor jeg velger å skrive om Frankrike. En grunn er at landet er i fokus i forbindelse med et viktig valg. Hovedgrunnen er imidletid at jeg rett og slett er frankofil. Dette landet fascinerer og imponerer meg, spesielt kulturen. I tillegg må jeg innrømme at jeg tiltrekkes av Sør-Frankrikes ganske behagelige klima. Landet er derfor blitt obligatorisk som feriemål for meg og min familie. Vi har heldigvis ingen store diskusjoner rundt det.

Jeg opplevde Frankrike for første gang for 17 år siden. Da var jeg med fetter Herman på fottur i Vercor, som er et flott fjellområde ved Grenoble. Det var her Ole Ellefsæter jublet under OL i 1968 og her bor mange av dagens kjente franske skiskyttere. På den nevnte turen traff jeg forresten Kari, som jeg fortsatt er gift med.

En årlig fransk begivenhet, som jeg må ha med meg, er sykkelløpet Tour de France. En kollega på jobben mener at å se på sykkelløp er som å se på maling tørke, men jeg er sterkt uenig at det er kjedelig og forsøker å få lagt ferien slik at jeg får med meg en etappe eller to.

Frankrike er verdt et besøk, og jeg kunne nevnt mange interessante steder. Skulle jeg avslutningsvis komme med en anbefaling, ville jeg foreslå å ta en titt på nettadressen til byen Avignon: www.avignon.fr. Byen var i sin tid pavesete og er en av mine favoritter.

Bonne journée!