Sist oppdatert: 08.05.2012 06:28

Setter opp "Flua" for tredje gang

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: VEGARD RUUD
 

De gjorde det i 1992 og 2002. Nå setter Hedalen ungdomslag igjen opp farsen «Den spanske flue», og med få unntak er skuespillerne de samme som for tjue år siden.

 

 

Premiere blir det på Nordre Lokalet 17. mai, og det blir forestilling de to påfølende kveldene.

 

Det er gapskratten som kommer til å stå i sentrum. Forviklingskomedien er skrevet av briten Franz Arnold og østerrikeren Ernst Bach, og ble i Norge første gang spilt på Nationaltheateret i 1915.

 

Sentralt i handlingen er tre menn som 25 år tidligere alle ble forført av en danserinne med kallenavnet "Den spanske flue". Samtlige ble presset til å betale farskapsbidrag for en gutt som de fikk hvert sitt bilde av. Forviklinger rundt hemmelighold er et sentralt element i farsen som foregår i sennepsfabrikant Klinkes dagligstue i Christiania på starten av 1900-tallet.

 

– Det blir ikke noe problem for meg å spille gammel mann, sier Knut Digene.
– Verre blir det for tilårskomne Edvin Fossholm som for tjue år siden spilte ung frier – og skal inn i samme rolle nå!

 

Det er 12 ulike skuespillerroller i "Den spanske flue". Stykket er delt inn i tre akter og varer i 1 3/4 time. – Det er ingen problemer å skaffe skuespillere og andre medarbeidere i Hedalen, forteller Fossholm, og denne gangen legger vi mye arbeid i å perfeksjonere detaljer i stykket vi skal framføre.

 

   
Se utdrag av forestillingen som ble framført i 2002.