Sist oppdatert: 01.11.2012 06:15

Fønhuskoia åpner for bruk 1.11.

OLE-MARTIN HØGFOSS
 

Ringerikes Turistforening (RT) har gleden av å informere om at Fønhuskoia åpner for besøk, bruk og overnatting fra 1. november.


Flott beliggenhet med sol, vann og utsikt. Foto: Ole-Martin Høgfoss


Fønhuskoia. Foto: Ole-Martin Høgfoss

Den offisielle åpningen av Fønhuskoia er lagt til lørdag 22. juni 2013, samme år som RT fyller 120 år! De første åtte månedene, frem til offisiell åpning blir å betrakte som en innkjørings periode. 

Hytta er en lokalprodusert Hedda-hytte på 111 kvm, med i alt 21 sengeplasser. 12 av disse sengeplassene er det mulig å reservere via nett før oppholdet. De resterende 9 sengeplassene blir stående ledig for vandrere som ikke har bestilt plass.

DNT-status for Fønhuskoia er ubetjent – det vil si at man må ha med seg egen mat samt lakenpose/sovepose. Man finner ellers alt annet av tilbehør man har behov for, som ved, stearinlys, solstrøm, kjøkkenutstyr, vann fra håndpumpe, etc. på hytta

Fønhuskoia er låst med DNT sin standard lås. Medlemmer av DNT får kjøpt standard nøkkelen for hundre kroner ved henvendelse til Ringerikes Turistforening, DNT-sentralt, eller et av de andre lokal lagene tilknyttet DNT. Standardnøkkelen passer til langt over 400 hytter i hele Norge!

Vandrere som ikke er medlemmer av DNT, kan bruke hytta i følge med medlemmer som har nøkkel, men da til en noe høyere pris. RT sine standardpriser og vilkår for bruk og overnatting gjelder.

Om vinteren må man beregne å gå på ski eller truger fra enden av Godvatna, og ca. fire kilometer ned til koia, da veien ned til Strøen ikke er permanent vinterbrøytet. Om sommeren kan man gå på sti inn til koia, 400 meter fra tilrettelagt parkering. Bevegelseshemmede har mulighet til å få tillatelse til å kjøre helt frem om sommeren. Fønhuskoia vil bli tilrettelagt for rullestolbrukere fra neste sommer.

I tillegg til hovedhytta er det satt opp et gammelt stabbur på tomta. Stabburet er fra 1887, og på 24 kvm. Stabburet har stått på gamle Hølera skole hvor Mikkjel Fønhus selv var elev, og han bodde kun 400 meter unna. Tanken er at RT i samarbeid med Fønhusgruppen i Sør-Aurdal, Valdresmusea og Fønhusfamilien, skal innrede dette i gammel stil med en permanent Mikkjel Fønhus utstilling. Stabburet har 4 ekstra sengeplasser, og vil tjene som sikringsbu, ved en eventuell brann på hovedhytta.

Det blir eget hunderom både i hytta og i stabburet. Stabburet åpnes for bruk neste sommer.


Fønhuskoia med stabbur. Foto Ole-Martin Høgfoss

Fønhuskoia blir Ringerikes Turistforenings femte selveide hytte. RT drifter i tillegg tre hytter for DNT Oslo og omegn. Prosjektet har fått bevilgninger på totalt 1 840 000.- kroner, fra tippemidler, Olav Thons stiftelse, Sparebankstiftelsen Ringerike og Sparebankstiftelsen DNB NOR. I tillegg har RT fått den meget flotte vest vendte panorama tomta i gave fra tre velvillige grunneiere i Hedalen.

Ringerikes Turistforening bidrar med ca. 1 000 000.- kroner av egne midler. Over 1 600 dugnadstimer har så langt blitt utført. Det vil bli avholdt to store dugnader før den offisielle åpningen.

Byggekomiteen består av Ole-Martin Høgfoss (leder, RT), Marianne Aasen (nestleder, RT), Erik Lunde (sekretær, RT), Erik Brenden (ansvarlig stabbur, RT), Kjell Arne Berntsen (Valdres Natur- og Kulturpark), Odd Arne Rudi og Einar Mosleth (Valdresmusea), Kundan Rockstad ( Fønhusgruppen i Sør-Aurdal) samt Olaf Ødegaard (koiesjef fra Hedalen). 

Fønhuskoia er et godt utgangspunkt for mange flotte turer i Vassfaret. Blant annet forventes det at trekanten i Vassfaret: Fønhuskoia - Storekrakkoia - Vassfarkoia – Fønhuskoia, vil bli mye brukt i åra som kommer. Denne distansen kan man gå på tre dager, og er ca. 7 mil. RT blåmerker og skilter sti mellom Vassfarkoia og Fønhuskoia, denne ferdigstilles sommeren 2013. RT håper at ruten videre mot målet, som er breene i Jotunheimen, kan tilrettelegges av nystartede DNT Valdres og Valdres Natur- og Kulturpark. Slik kan kongstanken til DNT om ”å gå skauleis til fjells” fra byen til høyfjellet, føres videre.

Ringerikes Turistforening og byggekomiteen for Fønhuskoia ønsker dere alle hjertelig velkommen!


Stabburet på Fønhuskoia. Foto Ole-Martin Høgfoss