Sist oppdatert: 19.11.2012 06:59

Boklansering med mykjy attåt

TEKST: SIGRID HAUGEN
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
 

Fredag kveld inviterte Sør-Aurdal historielag til hyggekveld på Hedalen barne- og ungdomsskole, der lokalhistoriske bøker og andre lokale prosjekter ble presentert.
 

Kvelden starta med et minutts stillhet til minne om Gudbjørg Fønhus Stensrud.

 


Gudbjørg

 

Skriftkomiteen for Sagn og Soge i Søndre Ourdahl  kunne legge fram hefte nummer 16 i serien.  Siden første hefte kom ut i 1982, er det blitt et nytt hefte annethvert år, og mye lokalhistorie fra alle deler av kommunen blitt samla. Mange har bidratt, med små og store artikler, sanger og viser, tegninger og bilder. Det er verdt å merke seg at 2010-årgangen inneholder et emneregister for alle bøkene til da, noe som gjør det enklere å finne fra til tidligere stoff.
 


Sagn og Soge-komiteen

 

 

Årets hefte har en 30 siders artikkel om kommunens telefonhistorie. Her har det vært en utrolig utvikling på få år!

Ellers inneholder heftet artikler om bygdedoktorer og -smeder, hundreårsjubilanter, stedsnavn, dialektprøver, huldrehistorier, og mye, mye mer. Løp og kjøp, du får den hos Bagn sport, Joker Finøen, Bruktbua, Matkroken, Joker Hedalen og de tre bibliotekavdelingene.

 


Othilie Hansebakken har bidratt med et nydelig maleri

 

Årbok for Valdres er som vanlig fyldig og innholdsrik. Denne gangen er hovedtemaet industri. Kristian Bergsund, Sør-Aurdals representant i skriftstyret, presenterte den nye årboka.
 

Olaf Ødegaard presenterte boka om boka om Filefjell Tamreinlag, I reinfjellet, fra 2010. I tillegg til reindrifta, har Olaf i mange år drevet Søbekkseter leirskole. Den kan du lese om i årets Sagn og Soge. Søbekkseter må være første sted det ble drevet leirskole i Norge.

 


Kristian og Olaf

 

Kundan Rockstad, primus motor i Fønhusprosjektet, fortalte om arbeidet med å gjøre Mikkjel Fønhus og hans forfatterskap mer kjent. Et unikt tiltak, der 10 ungdommer fikk bo ei uke på Bjørke i Vassfaret. En del av prosjektet var en skrivekonkurranse.
 

Kveldens programleder, Eldor Bråthen, leste vinnernovellen med stor innlevelse.

 


Programleder Eldor

 

NRK var med hele tida, og i januar kommer to halvtimes program TV-program.

 

Olaf Ødegaard Ole Martin Høgfoss og Kundan Rockstad

 

Ole Martin Høgfoss fra Ringerike turistforening og leder i byggekomiteen for Fønhuskoia ved Strøen, var sistemann ut med et flott bildekåseri om Vassfaret og arbeidet med Fønhuskoia. Vi må bare ta av oss hatten for alt Ringerike turistforening får til i Sør-Aurdal.

 


Ole Martin Høgfoss

 

Noen av Ole Martins bilder fra framdrifta med Fønhuskoia:
 

 

 

Strøen sett fra Slakollen

 


Stabburet fra Hølera skole
 

Tomta rett før arbeidet starta
 

 


Fønhuskoia snart ferdig

 


Et måltid midt i naturen

 

Les mer om Fønhuskoia her.

 

 

En innholdsrik kveld som bekrefta at vi har mye å være stolte av i vår del av Valdres!