Sist oppdatert: 20.11.2012 18:45

Ta vare på tradisjonene og bak til jul. Bak mye!

ROLF GUNNAR OLSEN

Nå er jeg blitt pensjonist og har tid til å tenke litt tilbake på hva jeg har opplevd gjennom et forholdsvis langt liv. November måned er mørk og tung i Hammerfest, min barndoms by.

Mørketida er tøff for mange i den nordlige delen av vårt langstrakte land. For meg inneholder også november og desember mange lyspunkter. Jeg hadde ei mormor og ei mor som var flinke til å bake, og julebaksten måtte vi ungene være med på.

Jeg ser ennå for meg stabler av smultringer, bokser med pepperkaker, parisienner, serinakaker, fattigmann og andre godsaker.

Vi ungene deltok mer enn gjerne, for det var hyggelige dager med mange gode smaker, bare ei kake av hver sort, slik at vi ble minnet om det gode som skulle komme i forbindelse med jula.

Kakeboksene ble gjemt bort, og etter hvert låst inn da min mor oppdaget at vi tre brødre stadig ville ha en kontroll på at smaken var den samme. 

Denne litt strevsomme førjulstiden blir aldri glemt, det er for mange gode minner fra den tiden.

Får de som vokser opp i dag, være med på julebakst? Blir julebaksten kjøpt inn, fordi det ikke er tid til baking midt i julestresset? 

Som pensjonist har jeg litt tid til overs, og jeg baker gjerne noen julekaker.

Dersom det er noen foreldre som synes at tida til julebakst ikke strekker til, kan de ta kontakt, enten med de nærmeste besteforeldrene, eller andre godt voksne, slik at ungene i dag kan få være med på denne hyggelige aktiviteten.

Dette er noe alle unger bør få oppleve!