Ta
vare på tradisjonene og bak til jul. Bak mye!
ROLF GUNNAR OLSEN
Nå
er jeg blitt pensjonist og har tid til å tenke litt tilbake på hva jeg
har opplevd gjennom et forholdsvis langt liv. November måned er mørk og
tung i Hammerfest, min barndoms by.
Mørketida er tøff for
mange i den nordlige delen av vårt langstrakte land. For meg inneholder
også november og desember mange lyspunkter. Jeg hadde ei mormor og ei
mor som var flinke til å bake, og julebaksten måtte vi ungene være med
på.
Jeg ser ennå for meg
stabler av smultringer, bokser med pepperkaker, parisienner, serinakaker,
fattigmann og andre godsaker.
Vi ungene deltok mer
enn gjerne, for det var hyggelige dager med mange gode smaker, bare ei
kake av hver sort, slik at vi ble minnet om det gode som skulle komme i
forbindelse med jula.
Kakeboksene ble gjemt
bort, og etter hvert låst inn da min mor oppdaget at vi tre brødre
stadig ville ha en kontroll på at smaken var den samme.
Denne litt strevsomme
førjulstiden blir aldri glemt, det er for mange gode minner fra den
tiden.
Får de som vokser opp i dag, være med på julebakst? Blir julebaksten
kjøpt inn, fordi det ikke er tid til baking midt i julestresset?
Som pensjonist har
jeg litt tid til overs, og jeg baker gjerne noen julekaker.
Dersom det er noen
foreldre som synes at tida til julebakst ikke strekker til, kan de ta
kontakt, enten med de nærmeste besteforeldrene, eller andre godt voksne,
slik at ungene i dag kan få være med på denne hyggelige aktiviteten.
Dette er noe alle
unger bør få oppleve! |