Sist oppdatert: 13.10.2012 20:51

Spennende møte på Hedalen bibliotek

ÅSE ØSTGÅRD HAGEN
 

Fredag kveld kom en av Norges mestselgende og mest leste forfattere, Frid Ingulstad, til biblioteket. Forfatteren er også svært populær med sine bøker i Sør-Aurdal, og særlig serien ”Sønnavind” som kommer jevnlig ut med ca. 8 bøker i året, blir lest flittig av mange trofaste lånere.

 

Ingulstad forteller at hun har hatt hytte i Hedalen i over 40 år og at hun syntes det var ekstra moro å treffe noen av sine lesere nettopp i denne bygda.
 

Ingulstad har skrevet bøker og romaner i over 50 år og forteller om sitt forfatterskap med stor entusiasme og glød som smitter over på tilhørerne.

Hun er svært historisk interessert og liker spesielt å skrive om Norges historie. Når hun skal skrive bøker fra bestemte steder og tidsepoker, legger hun mye tid og arbeid i å skaffe seg kunnskap og opplysninger slik at beskrivelse og handling blir mest mulig historisk korrekt.


Forfatteren (sittende) men en av sin trofaste lånere, Anne Marie Gabrielsen


I serien ”Sønnavind” foregår handlingen først på 1900-tallet hvor hun beskriver det fattige arbeidersamfunnet rundt Akerselva i Oslo. Hun sier at hun aldri planlegger hva hun skal skrive neste dag, det kommer til henne når hun sitter foran pc-en.

Noe av det morsomste med å skrive serier er å følge de samme personene bok etter bok og ikke vite hvordan det ender.


Boka ” Munken ”,  som kom ut i 1991, har sin bakgrunn i sagnet om munken som sies ” å gå igjen” i Nidarosdomen og ble starten på der hun er som forfatter i dag.  Hun forteller levende om sitt arbeid med boka, hvordan hun snakket med flere som hevdet å ha sett munken med egne øyne og andre som hadde historier å fortelle fra domkirka. Den beste inspirasjonen får hun når hun kan være på plassen der handlingen skjer, derfor satt hun i Nidarosdomen og skrev boka, noen ganger mutters alene i den mektige bygningen.
 

Forfatteren, som selv har sett mye av verden gjennom sitt arbeide som radiotelegrafist og flyvertinne i yngre år, sier at hun bruker mye av sitt eget liv, egne erfaringer og egne opplevelser i bøkene sine. Hun henter også inspirasjon og ideer fra personer hun treffer og historier hun hører rundt seg. Hun reiser ofte rundt på skoler og forteller om hvordan det var å leve i Norge før.

Hun mener elevene har for lite historieundervisning i skolen. Hun er opptatt av at barna skal lære om sin historie, slik skapes en identitet som er svært viktig for barna i dagens samfunn. Ingulstad kan svært gjerne tenke seg å skrive flere bøker for barn i framtida. Hun avsluttet med å si at når hun opplever at hun klarer å gi sine lesere noe gjennom bøkene sine, er det det største av alt.