Sist oppdatert: 16.10.2012 06:23

IKT Valdres svarer

ARNE HEIMESTØL
  Hedalen.no har presentert oppsummeringen skolegruppa har gitt etter besøk på de fire skolene i Sør-Aurdal. Her gjengir vi svar vi har mottatt på spørsmål vi stilte til daglig leder i IKT Valdres, Ingar Svingen.

– Vi er klar over at IKT situasjonen for skolene ikke har vært optimal i 2012, og vi har allerede avtalt med Sør-Aurdal kommune at vi skal ta en runde med hver enkelt skole for å se hva som fungerer, hva som ikke fungerer og hvordan de forsøker å bruke IKT-verktøyene i undervisningssammenheng, skriver Svingen.

– Jeg har ikke sett den powerpointrapporten, så det er vanskelig å kommentere utdrag fra den, men tilbakemeldingene vi har fått, er at man ser at ting blir bedre, og at situasjonen ikke er slik at "ingenting fungerer".

IKT Valdres IKS er et heleid kommunalt selskap som utgjør kommunenes IKT-avdeling. Kommunene i Valdres eier 1/6 del hver og bestemmer hvilke rammebetingelser vi skal ha for å levere IKT-tjenester til kommunene.

– Eierkommunene har bestemt at selskapet skal bære IKT-kostnader som er felles for alle kommunene, og dette utgjør betydelig kostnader. IKT Valdres skal ikke ha noe overskudd, og alle kostnader det blir bestemt at selskapet skal bære i forbindelse med kommunale budsjettprosesser, blir fordelt ut igjen på eierkommunene. Tidligere ble dette fordelt etter folketall, mens det nå er bestemt at det skal fordeles etter antall pc-er. Det er kommunene gjennom representantskapet (som består av rådmenn) som bestemmer både kostnadsrammen for IKT Valdres og hvordan disse skal fordeles mellom kommunene. IKT Valdres fakturerer hver kommunene etter denne avtalte fordelingen. Noen kommuner har tydeligvis valgt å internfakturere denne fordelingen til for eksempel skolene. Dette er i så fall et internt anliggende i den aktuelle kommune.

Vi har fått tilgang til informasjonsskriv dere har sendt til tjenestemot-takere der dere forklarer prising av tjenestene dere gir. Her er pc-er og tynnklienter en viktig faktor. Hvilke minimumsspesifikasjoner operer dere med i dag for at maskinvare skal være med og telle i regnskapet?

– Alle pc-er teller med i fordelingen av felles kostnader.

Må tjenestemottaker betale for per enhet dere vedlikeholder selv om noen av disse i perioder er ute av drift/ikke fungerer?

– Kommunene har samme nivå på felles kostnader selv om enkeltpc-er i perioder er i ustand. Nå er det også flere grunner til at en pc blir i ustand, og ved for eksempel hærverk så gjelder jo ikke garantien heller.

Er det tillatt for elever og lærere å ta med private maskiner og koble disse på det trådløse nettverket på skolene?

– Da kommunen er ansvarlig for at alt utstyr som benyttes mot kommunale løsninger, er riktig lisensiert, samt at slike løsninger kan fordre investeringer i sikkerhetsløsninger, så er det så langt ikke åpnet for dette, men vi må her ha en dialog med skolene for å identifisere hvilke muligheter som finnes innefor de økonomiske rammer som er gitt.

Tillater dere bedrifter og andre å donere utstyr til skolene?

– Jeg tror ikke det har vært noen problemstilling så langt, men hvis det skulle bli aktuelt, må jo det vurderes i forhold til hva det betyr for det totale bildet, økonomisk og teknisk.

Hvilken prisstruktur vil det være på nettbrett og mobiltelefoner når disse kobles på det trådløse nettet?

– Som forklart over, så har vi ingen prisstruktur, men vi fordeler felles kostnader på deltagende kommuner. Vi har ingen avanse på det utstyret som kjøpes inn, tvert imot.

Hvorfor er det lagt opp til at elever skal lagre filer på servere til IKT Valdres når disse filene ikke kan nås når elevene skal arbeide med lekser hjemme? Er ikke læringsverktøyet et bedre alternativ her?

– Alle skolene i Valdres har en læringsplattform, og hva de velger å bruke den til, kontra andre løsninger, kan jeg ikke svare på, men det er kanskje fornuftig at filer man ikke trenger tilgang til hjemme, legges på lokal server for ikke å generere kostnader gjennom lagringsplass på læringsplattformen.

Skolene etterlyser skolefaglig kompetanse i IKT Valdres. Hvilken kommentar har dere til det?

– IKT Valdres skal være IKT-avdeling for alle tjenesteområdene i kommunene og har av ressursmessige grunner ikke mulighet til å ha dyptgående kompetanse innefor hvert av disse mange fagområdene. For å adressere dette behovet har man jo i Valdres en regional gruppe for IKT i skolene som bl.a. skal fungere som bindeledd mellom skolene og IKT Valdres. Skolene skal også ha en egen IKT kontakt for å sikre samhandling og lokal IKT-kompetanse. Hvor mye tid disse får satt av, varierer sikkert rundt omkring.

Hvilke andre kommentarer har dere på tilbakemeldingene skolene har gitt?

– Når IKT-løsningen ikke fungerer, så skyldes dette som regel et sammensatt problem som ikke ensidig skyldes forhold med de sentrale IKT-tjenestene, dette må løses sammen med det enkelte brukersted.