Sist oppdatert: 09.01.2013 21:46

Et kors fra Hedalen stavkirke

TEKST: ANNE HILDE ØIGARDEN
FOTO: TROND ØIGARDEN
 

Jubileumskomiteen Hedalen stavkirke 850 år har enda et produkt klart for salg! Høvda sølv og tre i Øystre Slidre har latt seg inspirere av korset i dørjernet på hoveddøra (nederst i det samme ringeskiltet som engelen).

Høvda har laget korset i sølv -i flere varianter og størrelser, både som anheng og pin.
 

Dette vil bli solgt under kirkekaffen etter åpningsgudstjenesta søndag 13. januar og ellers under jubileumsårets ulike arrangementer.

 

Og - om flyveforholdene blir gode, har vi også et lite håp om at en ny ladning engler vil rekke fram fra Toten innen søndag.

 

 


Dørbeslag inne

 

 

Dette korset har sitt opphav i dørjernet på hoveddøra i Hedalen stavkirke, reist år 1163.
 

Av type kors kalles dette gjerne et ”Stavangerkors”. Korsets utforming stammer fra en rekke steinkors av keltisk inspirasjon i Stavanger-distriktet. Dette knytter an til at Hedalen og Valdres i middelalderen lå under Stavanger bispedømme. Korset minner oss også om den tradisjonen pilegrimsarbeidet i Valdres står i.

 

Kors er det mest kjente og brukte kristne symbol. Korset tegnes over oss i dåpen. Korset er et tilhørighetsmerke. Korset er et håpsmerke. Vi bærer kors i ulike former og materialer til minne om Jesu Kristi seier over døden på korset, kristendommens kjerne.

 

Dette sølvkorset er utforma av Høvda sølv og tre i Øystre Slidre i anledning Hedalen stavkirkes 850-årsjubileum og finnes i ulike størrelser og varianter.