Sist oppdatert: 18.04.2013 20:02

VM i langdistanse kite

TEKST: MAGNE SOLLIE
BILDER: INGERID JORDAL
 

9.–11. april 2013 deltok Ida Sollie med makker Helle Løvseth på VM i langdistanse-kiting, verdens hardeste kiterace. Løpet er i underkant av 300 km og går over Varangerhalvøya.

 


Ida

 

Får man motvind, som i år, blir distansen fort 500–600 km. Løpet blir arrangert for 5. året og har i år VM-status. Det starter i Berlevåg, går over til Vadsø og ender i Vardø. Det var 11 nasjoner med.

 

Løpet er unsupported. Det betyr at lagene selv må ha med det de trenger for å overleve de fire dagene de skal konkurrere. Det gjelder telt, mat, kokesystem. Det er en kitekonkurranse, men du må også være sterk innen friluftsliv, navigering og ha forståelse for hvordan vinden forflytter seg. 

 

Ida har kitet litt over et år, og læringskurven før løpet har vært veldig bratt. Da starten gikk, blåste det tolv meter i sekundet, og motvind i forhold til målet.

 

Seilevinduet tillot 15 timers arbeid hver dag. Alle lag må hvile mellom 22.00 og 07.00. Det gir fem timer søvn hver natt hvis man er strukturert. De lokale vindene på vidda gav lagene forskjellige forutsetninger for å komme seg fram. Hvis man ikke kan kite, må man gå. En av de større utfordringene er å komme seg over Langdalen på en effektiv måte. 

 

I fjor var første gang noen lag kom igjennom hele løypa og inn til mål. I år greide hele 16 lag av 43 deltagene hele løypa. Ida og Helle kom inn til en 32. plass.

 

 


Ida

 

 

 


Løypetraseen