Sist oppdatert: 28.04.2013 06:18

Reisebrev fra Jordan

KARI BRENDEN
 

Vi fikk lyst å ta en tur til ”ikke-sydenland”, og dette ble den opplevelsen vi ville ha.

Tur/retur med femstjerners hotell kan du få helt ned i 5000,- per pers.
Jordan grenser til Egypt og Israel, Saudi Arabia og Irak. Amman er hovedstaden i nord mot Syria, vi var i Sør-Agaba ved Rødehavet og en spasertur fra grensa til Israels feriested Eliat.

Jordan har 6,2 mill innbyggere, 94 % er arabere, resten er kurdere, armenere, sunnimuslimer og tsjetsjenere. 79 % av landområdet er ørken. Agaba by er tollfri og et populært feriested for naboland og innbyggere i nord.

Valutaen er jordanske dinarer. 10 jd er ca. 100 norsk kroner. De har mye krydder, nøtter, billig sølv og gull. Maten er god og mye lik den vi spiser, men det er mange spesialiteter som er verdt å prøve. Det finnnes både dyre og billige resatauranter, og det er mye spennende lokal mat.

Å gå ut om kvelden, masse folk og høy musikk og koselige vannpipe.
Sommertemperaturen kan bli opptil 50 grader Celsius, men på vinteren kan de ha snø i høyden.

Ungene lærer engelsk fra 5. klasse, de har god skole og folk var klare på at vi ikke skulle kjøpe noe av skolebarn, for da hadde de rømt fra skolen og ville tjene penger i stedet. Alle var vennlige og glade for å se turister fra andre land, de ropte velkommen når de så oss. Landet har vært under flere lands styrer.

Jordan undertegnet i 1994 fredsavtale med Israel. Guiden vi hadde, lærte oss masse om deres kultur og levemåte. Han hadde bodd rundt i Europa og tatt utdannelsen ved universitetet i Bergen og bodd der i 6 år, han var nå lærer på univeristetet og var selv beduin (ekte jordaner).

Agaba har også en SOS-barneby som huser ca. 90 barn. Etter avtale kan en besøke denne. SAS-flyet vi hadde, ga bort alle puter og pledd da vi kom ned.

I byen lå også en arkeologisk utgraving en stor tomt, og det er en festning i gamle delen av byen. Det er utflukter til Dødehavet Wadi Rum og Petra og lille Petra.

Vi dro til Petra som er ett av verdens sju underverker, og det var en opplevelse. Vi skulle hatt flere dager der. Vi gikk inn i kløften som har høye klipper, og kløfta var 1,5 km lang. De 3000 numenittene som bodde her inne, har hogd ut alt fra vannrenner til flotte fasader som enorme  murbygg. Dette var gravkammer til familiene. De bodde i grotter de hadde hogd ut.

Klippesteien her er full av fosfater, jern og kobber og blir derved flott i fargen. Fosfater er en eksportvare herfra, og Norge er av dem som kjøper mest. Men de selger både kobber og jern.

Det var rene byen her inne, veldig fascinerende. Synd at jordskjelv ødela mye av byggene. Dette var stedet karavanene dro til for og gjøre byttehandel med varer kom gjennom ørken på Kameler fra Egypt, Saudi Arabia, Israel, Kina.

Vi blei frista til å gå inn dalen og opp de 850 trappetrinnene som også er hogd ut, høyeste punkt er 1750 moh. Og også der oppe var et enormt gravkammer med flott fasade.

Vi kunne se dype kløfter grand canyon, en sprekk oppsto for 40 mill. år siden, går fra Mosambik i sør til Jordan dalen i nord. Forkastningssprekken lagde Dødehavet som ligger 400 m under havnivå. Barskt landskap som er flott å gå fottur i Wadi Araba er ett av disse.

Wadi Rum var neste utflukt, en Jeep-safari i ørkenen. Vi dro ut på dagen så vi kunne være til solnedgang. Vi gikk opp på en høyde og ventet, det var fasinerende , vi skulle drikke kaffe og spise middag med beduiner på deres vis, lærte dansen og kunne ri på kameler. Hodeplagget araberne bruker, heter coffier, ringene oppå bruker de rundt kneet på kamelen, når de sover ved denne, som en lås.


Dette var også en minst like stor opplevelse og for noen vidder, med rød sand og høye klipper, for dette har også vært under vann. Her kom karavanene og møttes på veien de fylte på med drikke og mat de fikk bytta til seg fra beduinene som bodde her. Det er eneste ørken med fjell så det var ly og kommunikasjonsplass for handelsfolka, de rissa tegninger og tegn for å fortelle om farer på veien og om vind og vær, for det var lange avstander, fra landene og til Petra.

Saudi Arabia bora etter olje og fant det, i Wadi Rum ønska de også dette, de prøvebora, men de fant vann, noe som var minst like nyttig i dette tørre landet.

Det kan bare anbefales å dra til dette spennende landet, for de historieglade. Kan anbefale den dyktige Guiden Ali Farahs bok som kommer ut i juni og heter Veien til Jordan. Søk på YouTube om Jordan, Petra og Wadi Rum ,for dette er bare kort fortalt. God tur!