Sist oppdatert: 19.08.2013 05:41

– Bautahaugens venner begeistrer!

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN OG ARNE HEIMESTØL
 

– Uten foreninga Bautahaugens venner hadde sommersesongen på Bautahaugen samlinger i Hedalen blitt en helt annen enn den er i dag, sier styreleder Rønnaug Sørlie i Bautahaugen samlinger.

13 av de mest aktive i venneforeninga har i sommer hatt kjøkkenvakter i åpningstida, solgt kaffe og vafler, og hjulpet omviseren med å holde det pent og trivelig rundt på området.

Temalørdager

– Lørdager har vi hatt temadager og servert tradisjonsmat som rømmegraut, potetsuppe, ertersuppe og pannekaker og forskjellige kaker, forteller foreningsleder Sigrid Haugen. – Temaer har vært lefsebakst, tægerarbeid, skinnfelltrykk, knivmaking, arbeid med ull og mer. Disse dagene har både medlemmer og andre stilt opp.

 


Tæger


Skinnfelltrykk


Arne Vang Pedersen viser treskjærerarbeid og kniver han har laget.


Ull

Utstilling
Utstillinga "Fra vogge til grav", fordelt på tre hus,  krevde stor innsats.
 


Dåp

 


Konfirmasjon
 


Brudekjoler


Gravferd og gravferdsskikker


Flere oppgaver

I neste uke skal Bautahaugen ta i mot 250 skoleelever fra hele kommunen, servere og vise rundt. – Og som vanlig vil vi avslutte året med lysfest tidlig i desember, forteller Haugen.

Venneforeninga håper å kunne fortsette i samme spor neste år med en sommerutstilling på låven med nytt tema. – Krefter og inspirasjon får vi ved å se at innsatsen vår gir resultater. Gjennomsnittsalderen på de aktive medlemmene er imidlertid ganske høg, så yngre krefter må inn!

 

Daglig leder
Venneforeninga roser vaktmester Halstein Nerbye sin innsats. –  Det Bautahaugen trenger aller mest nå, er en daglig leder. Her utfordrer vi gjerne driftsorganisasjonen vår, Valdresmusea. Den aktiviteten og det gode miljøet som er ved Bautahaugen nå, fortjener en daglig leder på linje med det de har ved Bagn Bygdesamling. Valdresmusea bør ikke risikere at vennforeninga går trøtt, sier Haugen som anslår at dugnadsinnsatsen til venneforeninga ikke er så langt unna 1000 årstimer.

En viktig møteplass
Og bygdefolk, utflytta hedøler, hyttefolk og andre tilreisende har satt pris på tilbudene museet har gitt. Godt og vel 1000 besøkende har det blitt, og flere av disse har besøkt både stavkirka, bildeutstillinga på Solstad i forbindelse med kirkejubileet og museet.


Mjølkerampen symboliserer møteplassen Bautahaugen

Et fargerikt museum
– Styret er veldig glade for at Bautahaugen har en så aktiv, arbeidssom og interessert venneforening. Bautahaugens tilbud på miljøsida og på utstillingssida de siste åra har vakt stor begeistring og beundring, sier Sørlie. – Begeistring fordi utstillingene har vist den levende historia til hedølene både når det gjelder høgtid, fest og hverdag. Beundring fordi venneforeninga har demonstrert sin historieinteresse og arbeidsinnsats for å få til utstillingene, samt bidratt med tilstedeværelse for å skape et daglig miljø på museet.

Sørlie sier at Bautahaugen samlinger har fått ry på seg som et hyggelig, men også interessant og fargerikt museum. Styret mener at det er takket være venneforeninga og den innsatsen flere av medlemmene har bidratt med.

Salgsutstillinger
I løpet av sommeren har det også vært flere salgsutstillinger på Bautahaugen.


Merete T. Haugland lager smykker og keramikk.
For tredje år på rad tilbringer hun mye av sommerferien sin på Bautahaugen.




Borghild Bjørgan og dattera Grete er flittige med både strikkepinner og heklenål.


Synøve Bakken er viden kjent for sine vakre broderier i hardangersøm.
Hun broderer også bunadlinninger.




Flere lørdager har venneforeninga servert rømmegrøt.


Det ble nok grøt til alle på bufardagen også!