Sist oppdatert: 07.08.2013 20:29

Konfirmasjon

SIGRID HAUGEN
 

Sommerens utstilling på Bautahaugen har temaet Fra vogge til grav. I fire oppslag  viser vi glimt fra utstillingen som alle er velkomne til å besøke til og med 18. august.

 

De siste åra har alle konfirmanter hatt hvite kapper.  Da blir alle like, og det skaper en fin helhet over seremonien i kirka. Kappene symboliserer dåpskjolen, som var hvit, renhetens farge. Ved konfirmasjonen bekrefter en dåpsløftet.
 

Nå får de fleste bunad til konfirmasjonen.

Men før den tid var det stor stas å få nye klær til den store dagen. Den eldste konfirmasjonskjolen på utstillinga er fra 1929.
 

Etter annen verdenskrig var det ikke lett å få tak i stoff, så ei flink sydame var bra å ha. Da ble alt nyttet så godt som mulig. Inger Stensrud har alt utstyret komplett med kåpe, kjole og underskjørt av fallskjermsilke, sydd av Ingrid Kulterud i 1946.
 

På 1960-tallet måtte man ha utstyr til to dager. Den første søndagen var det overhøring. Da fulgte man moten og sydde overhøringsdrakt. Den andre søndagen var selve konfirmasjonen, og da brukte jentene ofte hvite kjoler.