Sist oppdatert: 03.12.2013 07:13

Adventtanker

GUNVOR HEIENE
”Nå har vi hedølinga blitt med i ”et uoverskuelig pilgrimstog som vandrer i ånden frem mot Betlehem,” tenkte jeg da jeg kjørte gjennom bygda på lørdagskvelden. (Salmeboka nr. 68).

Lenker av lys pryder mange hus. Og ett sted ser vi kirkeklokkene beveger seg og ønsker oss god jul. Jeg blir glad av å se alt lyset som ikke er der ellers i året. Det hjelper oss gjennom mørkeste tida på året, og det minner om han som sa om seg sjøl: ”Jeg er verdens lys.”

Juletrær med lys står utenfor mange hus. Vi har også et slikt tre på verandaen. Fuglene finner trygghet i å gjemme seg i treet før og etter de forsyner seg av fuglematen som henger foran vinduene våre. Vi kan også finne trygghet i Han som er Lyset i verden og som sa: ”Jeg er vintreet. Dere er greinene.” Juletreet symboliserer Livets tre som gir evig liv.

Lysende stjerner henger i vinduene. De minner om den store stjerna som gikk foran vismennene og viste veien til stallen i Betlehem. ”Vi har og en ledestjerne, og når vi den følger gjerne, kommer vi til Jesus Krist.” (Salmeboka nr. 93)
Det første lyset i adventskransen blir tent, og vi synger: ”Nå tenner vi det første lys, alene må det stå. Vi venter på det lille barn som i en krybbe lå.” De andre lysene skal tennes de neste søndagene mens forventningene stiger fram mot jul.
I vinduskarmen står en lysestake med sju lys. Den sjuarma lysestaken har vi fra jødene, men de tenner ikke lysene, for de skal først tennes når Messias kommer. Vi som tror at Jesus var Messias, tenner lysene og gleder oss over at vi snart skal feire hans fødselsdag.
Søndag ettermiddag var jeg i Begnadalen kirke og hørte bl.a. barnekoret synge:

Solbarn, jordbarn, bak din tynne hud
Stråler mot oss kjærlighet fra Gud.
Hør oss, se oss, Stjernebarn stig ned,
Så jordens barn i alle land finner julens fred.

Til slutt vil jeg ta med siste verset i salmen jeg siterte fra i starten:
”Og finner du ham i krybbens hø
som hyrder så, som hyrder så,
da eier du nok til freidig å dø
og leve på, og leve på.”