Sist oppdatert: 23.12.2013 23:33

Julefeiring nr. 104

ARNE HEIMESTØL
  – Jeg synes det er litt rart, men samtidig stort at jeg skal få feire jul i år også og minnes han som kom til jorda på julenatta, sier 104 år gamle Ingrid Grøv.


Ingrid sammen med oldebarna Mathilde og Magnus

Ingrid er eldste innbygger i Sør-Aurdal, og hun flyttet til Hedalsheimen i 1996.
Her er det bra å bo, og jeg er godt fornøyd med hjelpa jeg får. Tenk at det er 17 år siden jeg flytta hit!

Jul i gamle dager
Jeg husker at vi gleda oss veldig til jul, for da fikk vi bedre mat enn ellers i året. Julegaver var det ikke så mye av, men vi barna fikk noe godt i stryller (korger som hang på juletreet). Jeg husker også at de eldste brødrene mine bar inn masse ved på dagen. Den ble lagt opp i pene stabler som gikk helt opp til taket på kjøkkenet.

Ei god bygd å bo i
Hva tenker du om framtida her i Hedalen?

Hedalen er ei god bygd å bo i. Her har vi ei fin skule for heile bygda, og ikke minst Hedalsheimen hvor gamle og enslige kan få bo.

Feirer sammen med andre
På Hedalsheimen skal Ingrid feire julaftenen sammen med andre beboere. Først blir det julemiddag, og seinere på ettermiddagen blir det kaffe og kaker å få.


Ingrid, Hermann, Mathilde, Magnus og Gerd

Stor familie
Ingrid var nummer sju i en søskenflokk på elleve. På Øvre Sukke i Hedalen vokste hun opp. Hennes søster, Karine, ble 101 år, og søster Gina manglet bare noen få uker på å runde tresifret fødselsdag.


Bak fra venstre: Syver, Gina, Jørgen, Karine, Ola, Einar, Ingrid, Olav, Hermann, Gudrun, Kolbjørn. Foran: Olava og Hermann Stensrud

Oppvekst
Ingrid ble altså født i 1909; fire år etter unionsoppløsningen og fire år før det ble innført alminnelig stemmerett for kvinner i Norge. Folkeskolen tok hun på Ildjarnstad, og favorittfaget der var historie. Seinere gikk hun et år på Valdres folkehøgskole. Fram til hun giftet seg med Haldor Grøv i 1942, jobbet hun hjemme på gården på Øvre Sukke. Ett år hadde hun post i Oslo.

På gården hadde hun blant annet ansvar for fjøsstell. Dette var i naturalhusholdningens tid. – Det meste av det vi brukte, skaffet vi fra gården og naturen. Sukker og kaffe kjøpte vi på butikken.

Bakeriet
Sammen med Haldor drev hun "Bakeriet" i åtte år; så døde ektemannen, og Kari Brenna overtok ansvaret for butikkdriften. Ingrid var fortsatt med, og hadde i tillegg ansvar for husdyrene på gårdsbruket hun nå bodde på.

Misjon
I alle år har Ingrid vært opptatt av kristent arbeid. Da hun ble voksen, ble hun med i Nordre Hedalen kvinneforening. Seinere slo hun seg med i Sørlies misjonsforening, og når møtene ennå holdes på "heimen", finner hun sin plass sammen med de andre misjonskvinnene. Sammen med Gudrun Sukke Heiene drev hun i en årrekke barnearbeid. Møtelokalene kunne være hjemme – som på Flisstad – eller for eksempel Venneheimen; bedehuset ved kirka.